Енергоефективні та зручні дитячі садочки та школи у Києві

Енергоефективні та зручні дитячі садочки та школи у Києві

Більшість шкіл та дитячих садків Києва, столиці України, були побудовані ще за радянських часів - понад 28 років тому. Ці будівлі не відповідають сучасним стандартам, особливо з точки зору енергоефективності. Це означає високе споживання енергії для обігріву будинків, а в багатьох приміщеннях - дуже низьку температуру.

Для вирішення цієї проблеми Київська міська державна адміністрація розпочала співпрацю з Північною екологічною фінансовою корпорацією (далі - НЕФКО), яка фінансує широкий спектр проектів з енергоефективності в країнах Центральної та Східної Європи, включаючи Україну. Метою було впровадження заходів з енергоефективності більше ніж в 300 громадських будівлях, насамперед дитячих садках та школах.

Реалізація заходів з енергоефективності у рамках проекту «Термосанація» у бюджетних установах міста Києва розпочалась у 2014 році. Одним з важливих факторів для ефективної реалізації цього масштабного проекту є те, що відповідальність за нього була покладена на комунальне підприємство «Група впровадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях м. Києва» (GVP), що спеціалізується на енергоефективності.

Загальний бюджет проекту становив 8,77 млн ​​євро, з них 5 млн євро - кредит від НЕФКО, 2,27 млн ​​євро - з місцевого міського бюджету, а грант у 1,5 млн євро був наданий Східноєвропейським партнерством з питань енергоефективності та довкілля. Була також надана додаткова технічна допомога від Швеції (344 000 євро) та Агентства США з міжнародного розвитку (500 000 євро).

В рамках проекту були вжиті заходи щодо підвищення енергоефективності більше ніж в 300 муніципальних будівлях. Основна увага приділялася дитячим садкам з аномально високим споживанням енергії через  зношеність систем опалення. 17 дитячих садків провели повну теплову модернізацію, 33 навчальні заклади отримали нове світлодіодне освітлення, а також у всіх закладах були реконструйовані (у 256 будівлях), або встановлені нові (у 26 будівлях) індивідуальні  теплові пункти.

«Цей проект перевершив усі очікування, і в той же час був реалізований у межах бюджету. Викиди СО2 зменшено на 11 000 тон щорічно, на 3 000 тон більше, ніж за попередніми оцінками, а споживання тепла зменшилось на 40 000 гігакалорій - це на 10 000 гігакалорій більше, ніж планувалось», - розповів Ульф Бойо, старший менеджер з інвестицій НЕФКО.

Моніторинг результатів проекту показує, що проект призвів до величезної економії витрат на споживання енергії у період між 2015 та 2018 роками, які склали 100 млн грн (3,4 млн євро). Загалом проект приніс користь 140 000 дітям та працівникам навчальних закладів в Києві, оскільки будівлі стали зручніші та покращилось навчальне середовище.

«Крім зменшення споживання енергії, важливо підкреслити, що ці роботи - ремонт фасадів, заміна вікон, встановлення систем рекуперації повітря- подовжують термін експлуатації будівель приблизно на 30 років», - говорить Дмитро Науменко, директор Департаменту житлово-комунального господарства міста Києва. Успіх завершеного проекту в Києві заклав основу для подальшого впровадження енергоефективності в місті та послужив тестовим майданчиком для законодавства про енергетичні контракти.

Наразі розробляється новий масштабний проект з енергоефективності з містом Києвом, до якого входитиме близько 450 громадських будівель - дитячих садків, шкіл та інших закладів. Ремонт індивідуальних підстанцій опалення в цих громадських будівлях принесе користь ще 180000 дітям та працівникам в навчальних закладів Києва. Загальний бюджет цього проекту складе 7,25  млн ​​євро.

«Ми налагодили дуже хорошу співпрацю з Київською міською адміністрацією, і за допомогою цих двох проектів буде модернізована теплорегуляція в більшості громадських будівель Києва. Це можливо завдяки зобов'язанню міста Києва відремонтувати будівлі та покращити умови навчання та одночасно досягти значного позитивного ефекту для довкілля», - наголошує Ульф Бойо.

 

Про КП «ГВП»

Комунальне підприємство «Група впровадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях міста Києва» (КП «ГВП») було створене на підставі розпорядження виконавчого органу КМДА (Київської міської державної адміністрації) від 08.07.1999 № 1119 від 08.07.1999 з метою забезпечення реалізації проектів з енерго- та ресурсозбереження, а також експлуатації, обслуговування та ремонту енергетичного обладнання бюджетних установ. http://kyivesko.com.ua

Про NEFCO

NEFCO - це міжнародна фінансова організація, створена в 1990 році п'ятьма північними країнами Північної Європи: Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією, з метою позитивного та економічно-ефективного впливу на клімат і довкілля. Орієнтуючись на малі та середні проекти з відчутними результатами, NEFCO є ефективним партнером для урядів, інших донорів та замовників. За роки діяльності NEFCO профінансував понад приватних та державних 1000 проектів у різних сферах у 80 країнах, надаючи пріоритетне значення проектам у Східній Європі, Балтійському морю, Арктиці та регіону Баренцового моря. Штаб-квартира NEFCO знаходиться в Гельсінкі, Фінляндія. Більше інформації про НЕФКО на сайті www.nefco.org.

_____________________________




Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі