GE поставить першу в Україні цифрову підстанцію для Приморської ВЕС

GE поставить першу в Україні цифрову підстанцію для Приморської ВЕС
GE уклала з компанією ДТЕК, енергетичним підрозділом найбільшої бізнес-групи України System Capital Management, угоду на поставку високовольтного обладнання для центрального розподільчого пункту на 150 кВ і двох підстанцій 150/35/10 кВ. Устаткування забезпечить видачу в мережу електроенергії від першої черги Приморської вітроелектростанції (ВЕС) потужністю 100 МВт у Запорізькій області, яка буде введена в експлуатацію в 2019 році. На ВЕС буде використана інноваційна технологія «цифрова підстанція» (ЦПС). Це перший проект із застосуванням ЦПС в Україні.

«Цифрова підстанція» дозволяє оцінити стан обладнання в режимі реального часу та автоматичного реагування на пошкодження та збої. Це спрощує технічне обслуговування підстанції, здійснюючи його за станом, а не у плановому режимі.

Технологія «цифрова підстанція» – основа «розумних мереж» – полягає в обміні даними у повністю цифровому вигляді на основі єдиного стандартного протоколу МЕК 61850. На відміну від звичайної підстанції, що використовує обмін електричними аналоговими/дискретними сигналами, ЦПС поєднує режим «цифрової» взаємодії обладнання з винятковою надійністю і доступністю системи.

Зокрема, підвищенню надійності мережі сприяє архітектура підстанційної шини – «резервована зірка» на базі протоколу PRP, що поєднує всі термінали релейного захисту, контролери приєднань і віддалені модулі вводу/виводу (Merging Unit). В якості основного захисту кабельних ліній будуть використані пристрої диференціального захисту GE MiCOM P546, які взаємодіють по оптоволоконному каналу передачі даних. Для резервного захисту лінії будуть встановлені пристрої GE MiCOM P446 із набором дистанційних і струмових захистів.

В якості основного комутаційного обладнання GE для Приморської ВЕС будуть використані модулі HYPact – гібридний компактний розподільчий пристрій із елегазовою ізоляцією. Модуль включає в себе вимикач, роз'єднувач і заземлювач, де заземлювач герметично інтегрований у роз'єднувач, утворюючи комбінований багатопозиційний перемикаючий пристрій. Завдяки своїй компактній конструкції модулі HYpact займають меншу площу, а також дозволяють заощадити кошти на проектування і будівництво підстанції. Завдяки повній герметичності відсіку з елегазом технічне обслуговування модуля є більш простим і проводиться через більш тривалі інтервали часу у порівнянні з іншими конструкціями розподільчих пристроїв (різниця в 3-4 рази). Герметична конструкція також підвищує експлуатаційну надійність і безпеку при дуже високих вимогах до безпеки навколишнього середовища.

Герхард Сейрлінг, генеральний директор підрозділу GE Grid Solutions в Європі, Росії та СНД, зазначив: «GE пишається можливістю підтримати цифрову трансформацію енергетичної інфраструктури України. Активне включення ключових елементів «розумних мереж» дозволить енергосистемі країни перейти на новий рівень надійності та економічної ефективності в інтересах українських споживачів».

«ДТЕК прагне бути лідером позитивних трансформацій в енергетиці України, розвиваючи «зелену» генерацію і впроваджуючи інновації», - прокоментував директор Приморської вітроелектростанції Юрій Жабський. – Приморська ВЕС стане майданчиком для реалізації цифрових технологій в енергетиці та зразком для подальшого проектування вітроелектростанцій України.

Для першої черги Приморської вітроелектростанції GE Renewable Energy поставить 26 вітрогенераторів загальною потужністю 100 МВт, а також буде займатися їх подальшим обслуговуванням. Вітротурбіни будуть доставлені в Україну і встановлені на майданчику Приморської ВЕС у 2018 році.

GE має 20-річний досвід у сфері розробки і реалізації проектів з автоматизації енергетичних підстанцій. У світі встановлено понад 60 цифрових підстанцій: у Франції, Данії, Польщі, Литві, Великобританії, США, Мексиці, Бразилії, і т.і.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі