Як уникнути отруєння в спеку — радить гастроентеролог

Як уникнути отруєння в спеку — радить гастроентеролог
Харчові отруєння — одна з найчастіших проблем, з якими люди звертаються влітку до лікаря. Причин цьому безліч, і основна — порушення умов зберігання, через яке продукти швидко псуються і викликають кишкові розлади. Про те, як не завдати шкоди своєму організму на перший погляд безпечними, і навіть корисними продуктами, розповіла лікар-гастроентеролог Into-Sana Людмила Путренко.

Потрібно пам'ятати, що чим вища температура навколишнього середовища, тим швидше розмножуються бактерії. У великій кількості токсини мікробів неодмінно спровокують отруєння. Важливо запам'ятати його перші симптоми: гострий початок (через кілька годин після прийому їжі), нудота, блювання, переймоподібний біль у животі, рідкі випорожнення.

На жаль, багато пацієнтів вважають, що якщо відразу після виникнення цих симптомів прийняти активоване вугілля, то проблеми зі шлунком швидко пройдуть. Насправді, це помилка, а блювання і рідкі випорожнення завжди сигналізують про наявність серйозних проблем зі здоров'ям.

Головна небезпека харчових отруєнь — зневоднення організму, оскільки бактерії і токсини при потраплянні в шлунково-кишковий тракт викликають швидкий розвиток запального процесу в ньому. Під впливом цього кишкова стінка втрачає здатність до вбирання рідини. Відповідно, випита рідина не може повноцінно потрапити в організм. Саме тому випорожнення стають рідкими. Супроводжують зневоднення і такі симптоми, як загальна слабкість, підвищення температури, прискорення серцебиття, зниження артеріального тиску. В особливо важких випадках може розвинутися навіть таке грізне ускладнення, як інфекційно-токсичний шок.

Що ж робити, якщо ви все-таки отруїлися?

Відразу після появи діареї та блювання потрібно промити шлунок. Найкраще для цього підходить звичайна вода або слабкий розчин соди. Після цього потрібно прийняти розчин регідрону або мінеральну негазовану воду для відновлення водного балансу. Пити потрібно маленькими порціями, буквально по кілька ковтків, з проміжком у 10–15 хвилин, інакше блювання може повторитися, а наша головна задача — зберегти воду в організмі. Якщо блювання настає після прийняття навіть невеликої кількості рідини, потрібно негайно звернутися до лікаря, оскільки зневоднення дуже небезпечне, особливо у спекотну погоду.

Як уберегти себе від цих неприємностей?

У першу чергу, потрібно дотримуватися банальних правил особистої гігієни. Часте миття рук з милом, ретельне промивання продуктів під проточною водою, уважний вибір продуктів (увага на терміни придатності), відмова від придбання продуктів (особливо м'ясних і молочних) на стихійних ринках — усе це допоможе уникнути отруєння. До того ж, варто пам'ятати, що у спекотну погоду продукти псуються швидко. Тому краще готувати їжу на один прийом, і не зберігати залишки їжі в холодильнику більше доби.
_____________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі