Як змінився портрет українського пасічника та які пасіки переважають в Україні

Як змінився портрет українського пасічника та які пасіки переважають в Україні
У радянські часи склався певний стереотип, щодо типового пасічника – це чоловік похилого віку з бородою та вусами, який носить солом’яного бриля та мешкає у селі.

Але з тих пір багато змінилося, і «портрет» українського пасічника сьогодні виглядає вже інакше. Таку думку висловив Валерій Курейко, бджоляр і співвласник ТМ «Знатний Мед» під час інтернет-конференції, яка відбулася нещодавно у Києві.

«Якщо 30-40 років тому середній вік пасічника був «за 60», то сьогодні бджолярство «помолодшало», адже разом із досвідченими пасічниками віком 50-75 років, з’явилось нове покоління бджолярів, і серед них є люди віком навіть менше 30 років. На мою думку, сьогодні середній вік пасічника в Україні складає 45 років. Щодо кількості бджолярів в Україні, то вона сягає 500 тис. чоловік», - вважає Валерій Курейко.

На думку експерта, сучасний український пасічник – це вже не обов’язково виключно сільський житель, крім того він активно цікавиться новими технологіями, слідкує за світовими тенденціями, обмінюється досвідом з іншими бджолярами через YouTube та Facebook.

Крім того, експерт нагадав, що крім чоловіків, бджолярством почали займатись жінки - частіше виступаючи у ролі помічниць, але іноді - в якості головного або єдиного бджоляра на пасіці.

На думку експерта, за останні 10-15 років в Україні збільшилась кількість пасік та їх розмір. Переважають малі пасіки, при цьому основний товарний мед виробляють середні і великі.

«Малою сьогодні вважається пасіка до 50 бджолосімей. Середня пасіка - від 50 до 300 бджолосімей, саме такі пасіки і складають ядро українського бджільництва, те, на чому воно тримається. Великою вважається пасіка понад 300 і до 1000 бджолосімей, проте, в Україні є вже кілька пасік де тримають 5-10 тисяч бджолосімей», - зазначив експерт.
Варто зазначити, що точні дані щодо кількості пасік та й самих пасічників в Україні, відсутні, адже понад 90% пасік не зареєстровані.
-----------------


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі