Київстар продовжує розвивати мережу для «розумних» пристроїв

Київстар продовжує розвивати мережу для «розумних» пристроїв
Після успішного тестування в першому півріччі 2019 року Київстар розгорнув технологію NB-IoT (Narrow Band Internet of Things) - мережу для «розумних» пристроїв - в Харківській, Дніпропетровській і Львівській областях. Якість роботи мережі було перевірено з використанням обладнання на чотирьох промислових і муніципальних підприємствах, а також за участю підприємств ЖКГ, постачальників тепла і водних ресурсів, ІТ розробників обладнання для «інтернету речей». В цілому, з моменту початку тестування мережа NB-IoT вже пілотно працює на 28 фрагментах мережі Київстар в Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі.

Ілля Польшаков, Директор з розвитку нових напрямків бізнесу в Київстар коментує: «Промисловий IoT для Київстар - стратегічний напрямок для розвитку, поштовх якому в Україні дала поява стандарту зв'язку 4G. Наш досвід показує, що бізнес різних напрямків зацікавлений в технології мережі для «розумних» пристроїв, адже це можливість автоматизувати системи обліку споживання ресурсів на підприємстві, а це означає, що компанії можуть значно оптимізувати операційні витрати». За словами Іллі, Київстар розробляє для своїх клієнтів такі проекти і інструменти, які дозволять забезпечити легке і зручне функціонування бізнесу в Україні.

Ключовий учасник в ланцюзі тестування мережі - це «розумний» лічильник, який здійснює моніторинг якості електро-, тепломережі та подачі води або газу. Тестування з використанням інтелектуальних лічильників дозволяє перевірити повний цикл роботи мережі NB-IoT, оперативно виявити дефекти і усунути помилки. Одним з партнерів, який приєднався до тестування мережі на початку року і на базі якого Київстар надалі розгорнув мережу NB-IoT, стала компанія-розробник ІТ-рішень в сфері обліку природних ресурсів «ІТР Україна». В якості тестових зразків фахівці підключили до мережі NB-IoT на базі стандарту зв'язку 4G (LTE) електронні лічильники показань споживання газу, води і електрики, дані з яких автоматично надходили на сервер компанії «ІТР Україна».

«Технологія NB-IoT дозволяє запропонувати ряд рішень в сфері «інтернету речей» - від передачі даних з лічильників до аналізу і синхронізації даних з хмарними додатками. - доповнює Лев Ванян, директор «ІТР Україна». Головна перевага технології - її низька енерговитратність при високій швидкості передачі даних. Ми очікуємо, що мережа NB-IoT стане таким, який широко користується попитом у сферах ЖКГ, комунального транспорту і на підприємствах агропромислового комплексу».

В цілому, за словами декількох учасників тестування, економія в проекті Smart Metering - «розумні» датчики вимірювання споживання водних ресурсів - становить близько 17% всіх операційних витрат підприємства. Економія включає в себе скорочення витрат на оплату праці персоналу, палива і обслуговування авто.
Бізнес-клієнти Київстар можуть замовити як підключення до мережі NB-IoТ, так і «розумні» пристрої, і програмне забезпечення для моніторингу та управління.

*NB-IoT (Narrowband Internet of Things) – технологія бездротової вузькосмугової передачі даних у стандарті 3GPP, розроблена спеціально для пристроїв «інтернету речей». Технологія забезпечує середу збору даних з різних пристроїв: датчиків, лічильників, сенсорів, тощо; і відноситься до «енерго-ефективних мереж далекого радіусу дії» LPWAN (англ. Low-power Wide-area Network). NB-IoT забезпечує двосторонній зв'язок пристроїв, що діє в частотному каналі шириною 200 кГц. Швидкість передачі даних в мережі NB-IoT - до 200 кбіт /с, що є достатнім для пристроїв, які періодично передають однотипні дані невеликого обсягу.

Довідка про компанію:
Київстар - український оператор телекомунікацій, який надає послуги зв'язку і передачі даних на основі широкого спектра мобільних і фіксованих технологій, в тому числі для 3G і 4G зв'язку. Послугами оператора користуються приблизно 26,3 млн абонентів. За дослідженнями міжнародної компанії Ookla за другий і третій квартали 2019 року, швидкість мобільного інтернету в мережі Київстар на девайсах з підтримкою 4G є найвищою по Україні.

Акціонери Київстар - міжнародна Група VEON Ltd, офіс в Нідерландах. Акції Групи знаходяться у вільному обігу на фондових біржах NASDAQ (Нью-Йорк) і Euronext (Амстердам). Київстар більше 20 років працює в Україні, і визнана як найбільший платник податків галузі зв'язку, один з найкращих роботодавців України та соціально відповідальна компанія.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі