Кривошия: грізний наслідок ускладнених пологів

Кривошия: грізний наслідок ускладнених пологів
Батьки часто стикаються з такою проблемою, як неправильне положення голови у малюка. Наприклад, коли немовля весь час нахиляє її до одного плеча або повертає в один бік. Таке порушення називається «кривошия», і зустрічається воно у кожного 4-5 немовляти. На жаль, не всі батьки ставляться до такого стану речей як до патології, яку потрібно лікувати, але ж кривошия — це серйозний привід звернутися до лікаря! Про цю проблему розповіла дитячий ортопед-травматолог клініки Into-Sana Марина Миронова.

Отже, кривошия буває вродженою і набутою. Найчастіше вона буває саме набутою, і виникає вона, коли незміцнілий хребет малюка травмується під час пологів. Відомо, що пологи — складний процес, часто травматичний, і навіть якщо вони перебігають без ускладнень, все одно залишається ризик травмування новонародженого. Причиною тому можуть бути і порушення родової діяльності, і зміна форми родових шляхів жінки, і збільшення і зміна форми голови дитини. Більш того, навіть якщо пологи повністю фізіологічні, «стандартні» маніпуляції акушерів можуть виявитися небезпечними для новонародженого, і особливо для шийного відділу його хребта.

Існують чинники, які збільшують ризик пошкодження шийного відділу хребта малюка при пологах. Це:
- багатоплідна вагітність;
- великий розмір плода;
- неправильне передлежання;
- ускладнення під час пологів;
- екстрений КС (кесарів розтин);
- накладення акушерських щипців або примусове видавлювання плода;
- медикаментозна стимуляція при затяжних пологах;
- стрімкі пологи.

Як бачимо, чинників, що впливають на здоров'я дитячої шиї, досить багато. І примітно, що якщо сталася хоч найменша деформація, і вона не була вчасно виявлена і вилікувана, це може призвести до порушення розвитку структур головного мозку, і як наслідок до погіршення якості життя дитини в процесі дорослішання і в дорослому віці. Такі діти часто відчувають затримки в мовному розвитку, страждають від головного болю. Також у них частіше за інших відзначаються порушення поведінки — вони примхливі, агресивні, гіперактивні. Часто у таких дітей відзначається знижений м'язовий тонус. Якщо травмований верхньо-шийний відділ спинного мозку, може порушитися хода і координація рухів, постава, розвинутися короткозорість, деформуватися хребет. Надалі такі дітки часто страждають від порушення уваги, пам'яті, порушень роботи ендокринної, серцево-судинної та імунної систем.

Щоб усього цього уникнути, батькам треба вчасно визначити тривожні симптоми і звернутися до лікаря. Для цього уважно спостерігайте за своєю дитиною відразу після виписки з пологового будинку — на кривошию вказують два основних симптоми:

1. Дитина не любить купатися, плаче під час надягання шапочки, при годуванні постійно бере груди з одного боку. Така поведінка викликано больовим синдромом при повороті голови.
2. Шия малюка в перші дні життя вкорочена, втиснута в плечі, на ній багато поперечних складок. Голова весь час повернена в один бік або закинута.
Не завжди ці симптоми яскраво виражені, іноді вони можуть перебігати в легкій формі та тривалий час залишатися непоміченими. У старшому віці такі дітки довго не утримують голову в положенні лежачи на животі, потилична і лобова ділянки стають несиметричними. Часто у цих дітей розвивається асиметрія тазового пояса і дитячий сколіоз.

Ще одна візуальна ознака кривошиї — різна відстань від вушних раковин дитини до плечей. Голова неначе падає в одну зі сторін.

Усі ці симптоми в жодному разі не повинні залишитися непоміченими і обов'язково повинні стати приводом для звернення до дитячого ортопеда-травматолога. Адже новонародженість — це найдорожчі дні і тижні, коли можна багато чого виправити і подарувати дитині можливість жити повноцінним життям! Батьки, придивляйтеся, прислухайтеся до своїх малюків! Особливо, якщо у вас були ускладнені пологи. Звертайте увагу на всі, на перший погляд, «несуттєві» відхилення і вчасно консультуйтеся з дитячим лікарем.

Будьте здорові!
__________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі