Лавки на прибудинковій території: не лише для бабусь

Лавки на прибудинковій території: не лише для бабусь

Садові, паркові лави відносяться до малих архітектурних форм та є елементами оснащення певного об'єкта благоустрою. Вони мають як практичне, так і декоративне значення, тому сучасні забудовники при плануванні прибудинкової території не оминають увагою такий важливий аспект.

Для чого треба вуличні лавки на прибудинковій території?

Сучасні новобудови мають розширену і впорядковану інфраструктуру, до якої можуть належати не лише дитячі майданчики, а й зони для відпочинку та занять спортом, об'єкти соціальної інфраструктури, прогулянкові алеї, торгові об'єкти тощо. Це привертає увагу потенційних покупців, які вибирають зараз не лише зручність та комфорт власних осель, а й функціональне середовище поза межами квартири.

При цьому кожна зона чи об'єкт прибудинкової території повинні бути зручними, тому встановлення вуличних меблів, до яких належать лавки, має логічне пояснення.

Лавки виконують наступні загальні задачі:

  • стають важливою частиною системи візуальних комунікацій міста, створюють неповторний ансамбль з іншими елементами благоустрою, підкреслюючи дизайнерські рішення;
  • забезпечують підтримку потреб різних груп мешканців щодо підвищення рівня комфорту, особливо це позначається на якості життя маломобільних груп громадян — людей з особливими потребами, літніх людей, молодих мам з дошкільнятами.

В залежності від місця встановлення вуличні лавки використовуються:

  • для відпочинку, ведення розмов, спілкування — лави, що розташовані у зонах відпочинку, біля входу у під'їзди, поруч з декоративними об'єктами (фонтанами, альпійськими гірками тощо) або зеленими насадженнями;
  • для зручного спостерігання за грою та дозвіллям дітей —- лави у зоні дитячих та спортивних майданчиків;
  • для фізичного відпочинку осіб похилого віку та людей з проблемами опорно-рухової системи — на всій території.


Розташування лавочок визначається власником об'єкту згідно чинного законодавства з дотриманням державних стандартів, правил і норм. І залежить від функціонального призначення території, кількості мешканців, розробленого плану благоустрою та дизайну.



Які вимоги висуваються до вуличних лав?

Вуличні лавки повинні відповідати певним вимогам.

  1. Безпека. Використання у виробництві міцного, нетоксичного матеріалу, нешкідливих стійких фарб; встановлення на спеціальному бетонному фундаменті або з використанням інших технологій для забезпечення стійкості.
  2. Антивандальні властивості, стійкість до впливу атмосферних явищ. Конструкція лавки повинна витримувати посилену експлуатацію, легко чиститися, ремонтуватися.
  3. Зручність і комфорт. У зонах відпочинку слід використовувати лавки зі спинкою, що буде забезпечувати поперекову підтримку та повноцінний відпочинок. Також краще використовувати лавки з дерев'яними сидіннями та спинками. Бо в цьому випадку поверхні не будуть холодними взимку і гарячими влітку, що створить комфортні умови для відпочинку.
  4. Оптимальна довжина. Лавки, встановлені на прибудинковій території, не повинні бути занадто довгими.
  5. Гармонічне поєднання з навколишнім середовищем. За кольором, оформленням, дизайном вуличні лавки повинні вписуватися у ландшафт.


Усі ці вимоги до малих архітектурних форм будуть дотримані у сертифікованих та якісних виробах, як наприклад, тут amf.com.ua/skamejjki/.

Крім цього, лавки повинні розташовуватися на території так, щоб забезпечувати добрий огляд місцевості, не закривати краєвидів чи певного простору (як-то ігрові елементи на дитячому майданчику).

Вуличні лавки — важливий та необхідний елемент сучасних територій новобудов.
______________




Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі