MHP SE Неаудовані фінансові результати за I квартал 2020 року, що закінчився 31 березня 2020 року

MHP SE Неаудовані фінансові результати за I квартал 2020 року, що закінчився 31 березня 2020 року
MHP SE (LSE: MHPC) материнська компанія міжнародної агропромислової компанії-лідера, головний офіс якої знаходиться в Україні, представляє неаудовані фінансові результати своєї діяльності за перший квартал, що закінчився 31 березня 2019 року. Надалі в цьому документі MHP SE, а також дочірні компанії – «МХП», «Компанія» або «Група».

КЛЮЧОВІ ОПЕРАЦІЙНІ ПОКАЗНИКИ

• Незважаючи на виклики, спричинені глобальною пандемією COVID-19 та спалахом пташиного грипу H5N1 в Україні, Компанія забезпечила сильні результати у першому кварталі 2020 року.
• Загальні обсяги виробництва курятини МХП в І кв. 2020 р. зросли на 4% та склали 178 640 тонн (І кв. 2019 р.: 171 272 тонн). Потужності компанії з виробництва курятини європейського операційного сегменту (РР) склали 23 858 тонн (І кв. 2019 р.: 7 730 тонн1).
• Середня ціна на курятину в І кв. 2020 р. склала US$ 1,37 за кг (без ПДВ) та знизилась на 3% (І кв. 2019 р.: US$ 1,41 за кг) (без ПДВ). Середня ціна на курятину європейського операційного сегменту (РР) склала 2,56 eur за кг (І кв. 2019: 2,57 eur за кг).
• У І кв. 2020 р. експорт курятини МХП склав 82 048 тонн, що на 12% нижче, ніж за аналогічний період минулого року (І кв. 2019 р.: 93 045 тонн)
• Спалах пташиного грипу H5N1 в Україні (Вінницька область) був оголошений у I кварталі 2020 р. та спричинив тимчасове припинення експорту з України до ЄС (відновлено на початку березня 2020 р.), Саудівської Аравії та інші ринки Близького Сходу (відновлено у лютому та березні 2020 р.), а також більшості країн СНД (відкриті з травня 2020 р.). З метою пом'якшення несприятливого впливу на діяльність та рентабельність МХП, керівництво Компанії прийняло рішення зменшити використання потужностей комплексів птахівництва приблизно на 10% (з лютого до кінця березня 2020 р.). З початку квітня всі виробничі потужності птахівництва Компанії знову працюють на повну потужність.
• Вплив COVID-2019 на Компанію в І кварталі є незначним і Компанія працює у нормальному режимі (незважаючи на зменшення потужностей через пташиний грип). Станом на момент написання звіту, рівень відсутності працівників з поважної причини на підприємствах групи МХП на тому ж рівні, що і минулого року. Керівництво компанії організувало цілий комплекс заходів щодо запобігання захворювань та поширення інфекції в межах Компанії (віддалені роботи, додаткові медичні обстеження, корпоративні трансфери, використання захисних масок тощо). Зокрема, на виробництві робота організована змінами, що складаються з невеликої кількості людей, що дозволяє обмежувати контакт і мінімізувати потенційне масове поширення інфекції. На додаток до цього підготовлено список потенційних працівників, на випадок, якщо буде потрібно замінити інфікованих працівників та тих, хто перебуватиме на карантині.


КЛЮЧОВІ ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ


• Виручка склала US$ 443 млн і збільшилась на 2% порівняно з аналогічним періодом минулого року (I кв. 2019 р.: US$ 436 млн)
• Експортна виручка склала US$ 237 млн, що становить 54% від загальної виручки (І кв. 2019: US$ 268 млн, що становить 61% від загальної виручки)
• Валовий прибуток склав US$ 47 млн та знизився на 6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року; маржа валового прибутку склала 11%.
• Приведена EBITDA маржа (за виключенням ефекту IFRS 16) знизилася з 20% до 19%; приведена EBITDA (за виключенням ефекту IFRS 16) збільшилась до US$ 90 млн з US$ 83 млн.
• Чистий збиток склав US$ 174 млн, у порівнянні з прибутком у US$ 33 млн у І кв 2019 р., в тому числі US$ 182 млн втрат від не грошового прибутку від курсових різниць, порівняно з прибутком у US$ 21 млн у І кв. 2019 р. Чистий прибуток до курсової різниці за I кв. 2020 р. склав US$ 8 млн., що на 33% нижче порівняно з US$ 12 млн за I кв. 2019 р.
* результати діяльності РР з 21 лютого 2019 року, коли було завершено придбання.

ДИВІДЕНДИ


13 квітня 2020 року Радою директорів MHP SE було схвалено виплату тимчасових дивідендів у розмірі US$ 0,2803 на 1 акцію за 2019 рік, що дорівнює приблизно US$ 30 млн. акціонерам Компанії, внесеним до реєстру станом на 24 квітня 2020 р. Рада директорів ухвалила рішення про те, що за власними акціями на балансі Компанії дивіденди не сплачуватимуться. Дивіденди були виплачені акціонерам Компанії в ІІ кв. 2020 року.

ПРОГНОЗ


Незважаючи на те, що наслідки пандемії COVID-19 не мали суттєвого впливу на показники діяльності у І кварталі, а потужності з виробництва курятини Компанії працювали на повну потужність з початку квітня, очікується, що COVID-19 негативно вплине на прибуток Компанії у ІІ кварталі, головним чином через вплив на ціни, оскільки багато світових конкурентів в даний час відчувають зменшений попит і, як наслідок, надлишок виробництва.
Завдяки своїй вертикальній інтеграції, конкурентоспроможним виробничим витратам та диверсифікації ринку, МХП має змогу протистояти цим наявним невизначеностям та потенційній турбулентності попиту на м'ясо птиці як в Україні, так і на експортних ринках. Таким чином, Компанія продовжує очікувати ще один рік сильних результатів у 2020 році.

МХП передбачає прогрес у досягненні низки стратегічних цілей протягом року:

• Подальша інтеграція Perutnina Ptuj та загальне збільшення виробництва. Незважаючи на складний початок року, МХП прогнозує, що нашими основними факторами зростання стануть: збільшення обсягів виробництва птиці в обсязі с25 000 тонн з РР та c10 000 тонн з Вінницького птахокомплексу в поєднанні із підвищенням ефективності вирощування зерна за рахунок оптимізації виробничих витрат та використання землі.
• Перетворення з сировинної компанії на «кулінарну» компанію. Еволюційний перехід до компанії, більшою мірою орієнтованої на споживача продукції. Ця стратегія означає, що ми тісно співпрацюємо з нашими клієнтами як партнерами, передбачаючи їхні зростаючі потреби. Стратегію буде впроваджено більш масштабно протягом наступних кількох років. Стратегія передбачає перехід Компанії від продажів товарної бази виробництва до продажів фірмової бази з доданою вартістю, що забезпечується продуктами з вищою маржею. Цей розвиток також додатково зменшує ризики при експорті сировини, коли в Східній Європі виникають спалахи пташиного грипу.
• Зростання обсягу експорту. Керуючись стратегією диверсифікації Компанії, а також оптимізації продуктового міксу - «правильного продукту для правильного ринку» - МХП продовжує збільшувати експорт до країн ЄС , Близького Сходу, СНД та Африки, що може збільшити виробництво до близько 390 000 тонн (зростання на 10% більше рік до року) у 2020 році.

Про МХП

МХП – провідний виробник курятини в Україні з найбільшою часткою на ринку (більше 30% від споживання курятини) і високою впізнаваністю бренда своїх продуктів. МХП володіє та контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць та вирощування бройлерного поголів’я, переробки, збуту, дистрибуції та продажу м’яса птиці (зокрема, через партнерські брендовані точки). Вертикальна інтеграція зменшує залежність МХП від постачальників і цін на сировину, оскільки виробництво зерна перевищує потреби внутрішнього споживання, що дозволяє Компанії бути важливим учасником міжнародної торгівлі сировинними товарами. Крім економічної ефективності вертикальна інтеграція дозволяє МХП втілювати сувору політику біобезпеки, контролювати якість сировини і кінцеву якість, а також безпечність продукції до точок продажу. Для підтримки продажів МХП контролює дистрибуційну мережу, яка складається з 9 дистрибуційних центрів у великих містах України. МХП використовує власні вантажівки для доставки своєї продукції, що зменшує загальні транспортні витрати і час доставки.

МХП також посідає провідну позицію в рослинництві: кукурудзу вирощує для виробництва комбікормів, а інші культури – пшеницю, ріпак тощо – продає третім особам. МХП орендує сільськогосподарські угіддя, які розташовані здебільшого в родючих чорноземних регіонах України.

Балкани: Perutnina Ptuj є провідним виробником курятини і м'ясопереробки на Балканах, має виробничі активи в чотирьох балканських країнах: Словенії, Хорватії, Сербії, Боснії і Герцеговині; володіє дистриб'юторськими компаніями в Австрії, Македонії та Румунії і поставляє продукцію в 15 країн Європи. Perutnina Ptuj є вертикально інтегрованою компанією на всіх етапах виробництва курятини - від виробництва кормів, інкубаційних яєць, розведення, забою до виробництва ковбасних виробів і подальшої переробки курятини.

З 15 травня 2008 року акції МХП котируються на Лондонській фондовій біржі під тікером MHPC.
__________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі