Місто Рівне реалізує масштабні заходи з енергоефективності у співпраці з НЕФКО

Місто Рівне реалізує масштабні заходи з енергоефективності у співпраці з НЕФКО
НЕФКО продовжує успішне співробітництво з містом Рівне в Західній Україні в рамках проектів з поліпшення енергоефективності, що реалізуються в громадських будівлях. В рамках нового інвестиційного проекту, буде проведено термо-реконструкцію шкіл, дитячих садків та лікарень у місті.

В даний час проект готується у співпраці зі шведською консалтинговою компанією Sweco та українською компанією Garde. Швеція виділила технічну допомогу для підготовки та реалізації проекту.

«Місто підтримало ініціативу ЄС «Угода мерів», підготовлену Муніципальною програмою сталого розвитку, і в значній мірі проінвестувало в енергоефективні проекти. В рамках реалізації цієї ініціативи місто виділило понад 50 відсотків міського бюджету на реалізацію спільних проектів з НЕФКО», – заявив Володимир Хомко, міський голова м. Рівне, коментуючи запуск нового інвестиційного проекту.

Раніше НЕФКО фінансувала термо-реконструкцію трьох шкільних будівель у місті, школи №18, №26 та №27, через свою програму кредитування енергозбереження. Загальний обсяг фінансування проектів склав 20 785 млн грн., що дорівнює приблизно 700 000 євро. Місто інвестувало 11 млн грн., що дорівнює приблизно 370 000 євро з міського бюджету на додаток до кредитів НЕФКО.

Комплексні заходи з енергоефективності будівель продовжать термін експлуатації відремонтованих шкіл. Реалізовані заходи включають ізоляцію зовнішніх стін, утеплення покрівель, заміну неефективних вікон і дверей, а також низку інших заходів з поліпшення енергоефективності.

Місто Рівне забезпечить значну економію коштів від збереження споживання тепла. Перші три оновлені шкільні будівлі зменшать споживання тепла містом на 1500 Гкал щорічно. Це сприятиме зменшенню обсягів викидів СО2 на більш ніж 500 тон. Загалом, майже 2900 школярів отримають вигоду від вдосконалення в школах №18, №26 та №27.

«Ми дуже раді бачити щасливих студентів, яким зараз дійсно подобається проводити час в своїх школах, коли умови навчального середовища значно покращилися в рамках двох перших проектів НЕФКО», – каже Юлія Шевчук, головний радник з інвестицій в офісі НЕФКО в Києві.

«Завдяки спільній реалізації проектів з енергоефективності, українські міста навчаються залучати розумні інвестиції та застосовувати кращі практики управління проектами і міжнародні правила закупівель. Ми вважаємо, що позитивний досвід реконструкції перших трьох шкільних будівель може бути успішно відтворений і в інших будівлях міста Рівне», – продовжує Шевчук.

Завдяки програмі кредитування енергозбереження, НЕФКО профінансувала 42 проекти в 35 містах України за останні десять років. Загалом для фінансування було виділено близько 20 млн євро. НЕФКО також інвестувала в широкий спектр муніципальних проектів з енергоефективності в Україні з 2010 року через інші кредитні програми, а поточний портфель проектів в країні налічує понад 150 державних і приватних проектів.

Про НЕФКО

Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO) є міжнародною фінансовою організацією (МФО), створеною у 1990 році п’ятьма країнами Північної Європи – Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією. Вся діяльність НЕФКО спрямована на створення позитивного впливу на клімат та навколишнє середовище у економічно ефективний спосіб. Орієнтуючись на малі та середні проекти з відчутними результатами, НЕФКО надає додаткові ресурси для урядів, учасників спільного фінансування та клієнтів.
За роки існування, NEFCO профінансувала понад 1000 проектів у приватному та державному секторах у різних сферах у 80 країнах, причому основна увага приділялася Східній Європі, Балтійському морю, Арктиці та регіону Баренцового моря. Більше інформації про НЕФКО на сайті www.nefco.org.
______________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі