Модернізація вуличного освітлення в місті Біла Церква

Модернізація вуличного освітлення в місті Біла Церква
Наразі в місті Біла Церква реалізуються декілька проектів з енергоефективності за рахунок фінансування Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO). Результати першого реалізованого проекту з модернізації системи вуличного освітлення були презентовані Міським головою Білої Церкви у вересні 2019 року.

Співпраця між Білоцерківською міською радою та NEFCO розпочалась у 2016 році. На вимогу Міської ради було проведено енергоаудит вуличного освітлення з метою визначення найбільш витратних енергооб’єктів міста. Одним з виявлених об’єктів стало вуличне освітлення міста, тому було прийнято рішення першочергово провести модернізацію інфраструктури вуличного освітлення. Обрані райони міста були включені до проекту модернізації мережі вуличного освітлення, а також був розроблений бізнес-план.

Члени міської ради одностайно підтримали підписання кредитної угоди з NEFCO наприкінці 2017 року з метою модернізації мережі вуличного освітлення в місті. Весною 2018 року, після проведення тендеру, агенцією-виконавцем обрали ТОВ «Союз Світло Україна».

В рамках даного проекту було передбачено заміну освітлення на 80 вулицях у місті. Було встановлено понад 2300 нових сучасних LED-світильників і 83 термінали автоматичної системи керування вуличного освітлення, замінено 15 та оновлено 68 шаф управління та використано більше 30 км самонесучого ізольованого проводу.

Модернізація мережі вуличного освітлення та впровадження енергоефективних LED-світильників мають ряд переваг. По-перше, у LED-світильників термін експлуатації в 3–8 разів довший, ніж у світильників інших типів, що зменшує витрати на технічне обслуговування та на споживання електроенергії, по-друге, добре освітлені вулиці та міські дороги підвищують безпеку для жителів міста.

Економія за перші вісім місяців цього року, порівняно з минулим роком, становить, приблизно, 219 000 кВт*год, що означає економію коштів на понад 650 000 гривень (близько 22 000 євро), незважаючи на те, що кількість світлових точок була збільшена. Загалом було встановлено нову 81 світлову точку, і світло використовувалося повністю.

Загальний обсяг інвестицій проекту становив близько16 мільйонів грн, з них 12 мільйонів грн  кредит від NEFCO (приблизно 400 000 євро), та близько 4 мільйонів грн (приблизно 100 000 євро)  це спів-фінансування міста. Технічна допомога, у тому числі підготовка проекту та підтримка його впровадження, фінансувалась Швецією.
«В рамках першого проекту щодо вуличного освітлення ми збільшили не тільки кількість світло-точок по місту, але економію споживання електроенергії. Фінансові заощадження є важливим фактором для міської адміністрації. Нашим головним завданням є розвиток інфраструктури вуличного освітлення і завдяки цьому – підвищення безпеки наших мешканців»,  зазначив Геннадій Дикий, Міський голова Білої Церкви.

На даний момент другий проект з вуличного освітлення міста вже готується до затвердження, який також фінансується NEFCO. NEFCO також фінансує проект, спрямований на модернізацію мережі централізованого опалення в місті за програмою DemoUkraineDH («ДемоУкраїна»). В рамках цього проекту буде проведено модернізацію котельної, заміна труб та установка ІТП.

«Реалізований проект у Білій Церкві став двадцять п’ятим проектом з вуличного освітлення в Україні, що завершився, і ми сподіваємось, що наша добра співпраця з містом може надихнути інші міста на модернізацію та оновлення мереж вуличного освітлення»,  говорить Юлія Шевчук, старший інвестиційний радник NEFCO в Україні.

Наразі NEFCO має більш ніж 200 поточних проектів на різних етапах впровадження, орієнтованих як на державних, так і на приватних позичальників. Крім того, NEFCO є менеджером фонду для декількох програм, що фінансуються урядами Північних країн, які пов’язані з енергоефективністю, відновлювальною енергією та централізованим опаленням в Україні.
__________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі