Морська академія ABB розвивається, відповідаючи на виклики судноплавства в високих широтах

Морська академія ABB розвивається, відповідаючи на виклики судноплавства в високих широтах
Судновласницька компанія Teekay, чиї судна транспортують зріджений природний газ з арктичного порту Сабетта на Далекий Схід і в Європу, зіткнулася з новими завданнями в проекті «Ямал СПГ». За допомогою інноваційної програми навчання ABB допомагає своєму замовнику впоратися з їх рішенням, дотримуючись техніки безпеки.

Новітнім газовозам Teekay, обладнаним пропульсивними системами Azipod®, присвоєно клас Arc7, найвищий льодовий клас, який може бути у торгового судна. «Ще на початку проекту керівництво ABB Marine&Ports обговорювало з «Ямал СПГ» необхідність навчання екіпажу працювати на цих судах», - розповідає Аррон Грант, менеджер з навчання та пошуку персоналу компанії Teekay Gas.

Морська академія ABB

Грунтуючись на цьому, ABB склала програму, присвячену не тільки пропульсивной системі Azipod, але і всьому бортовому обладнанню. Судячи з відгуків команди і оцінках в системі ABB курс вийшов корисним.
«Моряки - дуже чесні люди. Вони схильні говорити що думають, і нам ще не доводилося чути нічого поганого про тренінг ABB »- коментує Аррон Грант. - Абсолютно всі оцінки наших співробітників були на «бездоганно» і «настійно рекомендую».

В ABB Marine&Ports три тренінгових центри в семи країнах світу на трьох континентах. Грант стверджує, що у всіх них працюють компетентні, високопрофесійні інструктори. «Члени екіпажу зазвичай відвідують курси під час своєї відпустки на березі. Вони не будуть проводити два тижні далеко від сім'ї, якщо не бачать користі в навчанні. Це дійсно високий стандарт якості, якому ми прагнемо відповідати».

Судно як одне ціле

В основі розширеної програми навчання тренінг ABB, присвячений устаткуванню компанії. Курси для Teekay присвячені різним аспектам машинного відділення, включаючи електрорух, морські двигуни, генератори і високовольтне обладнання. «Фахівці ABB зібрали все разом, розглянувши судно як єдине ціле - пояснює Грант. - Іноді ми можемо зосередитися на чомусь одному, вивчити взаємозв'язок обладнання. Це дає команді розуміння, як одна помилка може вплинути на роботу всього танкера».

«Ми постійно шукаємо прогалини в тренінгах для співробітників і вживаємо заходів, коли знаходимо їх - продовжує Грант - це означає вийти за рамки звичних вимог. Курс ABB ставить команду в складні ситуації, дозволяє переконатися, що вони можуть впоратися з будь-якою небезпекою, яка може трапитися на борту».

Багато задач - одна команда

Інженери та інші члени команди відповідають за різні завдання, але тренінг ABB робить акцент на взаємодії. «На містку вирішуються завдання по експлуатації і управління судном, в машинному відділенні займаються обладнанням. Всеохоплюючий підхід сприяє об'єднанню груп для діагностики та вирішення проблем - вважає Грант. - Це дуже розумне ставлення до навчання. Деякі програми поділяють місток і інженерну частину. Але сучасним судном не можна управляти, розділяючи компетенції».

Грант відзначає, що важливо пам'ятати про культурні відмінності в команді. «Це відноситься до розуміння повсякденної діяльності на борту. На судні багато різних етнічних груп, але всі повинні працювати разом для створення загальної культури безпеки».

Грунтуючись на цьому розумінні, Teekay поступово просуває концепцію операційного лідерства. «У цій моделі учасники команди відповідальні один перед одним. Будь-хто може запропонувати поліпшення або розповісти про небезпечному дії, просто поставити питання», - каже Грант.

Тренінг ABB розрахований не тільки на новачків. «Цей курс підійде, в основному, тим, хто працює на «ямальських» судах. Але є ще схожий тренінг в Сінгапурі: він зацікавить всіх, хто працює в судноплавної галузі. Кожен зможе знайти в ньому щось корисне для себе».

Покладаючись виключно на розвиток технологій, міркує Грант, компанії ризикують випустити з уваги людський фактор. «Людина впливає практично на будь-який аспект діяльності, і людська помилка грає роль в 9 з 10 випадків. Ми з ABB над постійно працюємо в цьому напрямку». Важливо не тільки знати, як поводитися в надзвичайних ситуаціях, таких як пожежа або евакуація з судна. Без навичок спілкування та взаємодії з людьми в повсякденному житті на судні не обійтися. «Людський фактор першорядний у всьому, що ми робимо».

Екстремальні умови


«Судноплавство по Північному морському шляху існує не перший рік, але ось судно на зрідженому природному газі в новинку для Арктики - звертає увагу Грант. - Це швидкохідні судна, і навіть при найвищому льодовому класі ризики для нас зберігаються. Ми повинні забезпечити дуже якісне навчання, обладнання та підтримку, щоб екіпаж міг працювати в будь-яких, найбільш екстремальних, умовах.

Він додає, що знання складного обладнання важливо, але підготовка до екстремальних кліматичних умов рівнозначна за важливістю тренінгу по виживанню в Заполяр'ї. «Навіть тривалість рейсу була скоригована, щоб адаптуватися до Півночі, з огляду на вплив світлового дня і холоду на команду».

ABB також пропонує тренінг «Безпечне простір Azipod®». «Машинний простір всередині гондоли вінтокеруючої колонки вимагає спеціальних знань і навичок. Деякі з наших співробітників сумнівалися, чи підійде їм тренінг ABB, або це буде повторенням курсів Teekay по роботі в замкнутому просторі. По завершенню програми всі учасники погодилися, що ABB привнесла щось нове».

Побудовано на довірі

«Довіра - фактор номер один в наших комунікаціях з OEM-виробниками. Ми отримуємо уявлення, як вони працюють, які у них стандарти - розповідає Грант. - наша впевненість в ABB залежить від їх реакції на наші потреби. Всякий раз вони відповідають швидко, фахівці проактивні і компетентні». У Teekay регулярно з'являються нові вимоги до ABB. «Впровадження змін ніколи не було проблемою, і 99 відсотків наших запитів виконувалися. Все це допомагає побудувати довірчі відносини».

Про компанію АББ

Компанія АББ (www.abb.ua) – лідер з технологій для енергетики та автоматизації. Технології АББ дозволяють енергетичним, промисловим і транспортним компаніям підвищувати свою продуктивність, знижуючи при цьому негативний вплив на довкілля. Компанія АББ працює у майже 100 країнах світу і нараховує близько 135 000 співробітників. В Україні компанія АББ розпочала роботу в 1992 році. Сьогодні в офісах АББ у Києві, Запоріжжі та Львові працюють більше 100 співробітників.
________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі