Нова спільна програма фінансування НЕФКО та ЄС покращить якість водопостачання в Україні

Нова спільна програма фінансування НЕФКО та ЄС покращить якість водопостачання в Україні
15 січня Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) та Представництво Європейського Союзу в Україні анонсували запуск Програми модернізації системи водопостачання в Україні в рамках Інвестиційної платформи сусідства (NIP) – нової програми фінансування комунальних підприємств водопостачання для модернізації їхніх об'єктів, обладнання та процесів, що покращить якість послуг з водопостачання, очищення стічних вод і підвищить енергоефективність. Програму реалізує НЕФКО за фінансової підтримки Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу та Швеції.

У межах цієї програми НЕФКО виділила 12 млн євро на кредитування українських органів місцевого самоврядування. Внесок ЄС складає 5 млн євро грантової допомоги, а Швеція надасть технічну допомогу в розмірі до 1,5 млн євро через своє Агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку Sida. Передбачається, що підприємства водопостачання профінансують частину проєктів за рахунок власних коштів. Кілька органів місцевого самоврядування вже висловили свою зацікавленість у програмі, і наразі підготовча робота проводиться в дев’яти містах, відібраних для першого етапу: Фастові, Умані, Нікополі, Сумах, Хмельницькому, Чернігові, Луцьку, Горішніх Плавнях та Бердичіві.

«ЄС підтримує українські муніципалітети у здійсненні ключових інвестицій та прискоренні економічного розвитку. Модернізація системи водоочищення та водопостачання сприяє поліпшенню якості води, зменшенню забруднення та зниженню витрат і, отже, матиме важливий та позитивний вплив на населення України», – сказав Йоханнес Баур, керівник відділу програм допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні.

Шляхом участі в Програмі модернізації системи водопостачання в Україні в рамках NIP, підприємства водопостачання можуть інвестувати, наприклад, у заміну зношеного та застарілого обладнання, такого як насоси та повітродувки, установку витратомірів і придбання сучасного обладнання для технічного обслуговування – залежно від їхніх потреб.
Амунд Бейтнес, старший інвестиційний менеджер НЕФКО, прогнозує значне підвищення енергоефективності та зменшення витрат внаслідок цих інвестицій. «За попередніми підрахунками загальне заощадження електроенергії складатиме до 24 ГВт-год на рік. Це допомагатиме уникати викидів 19 000 тонн CO2 на рік, що дорівнює річному споживанню електроенергії 6000 середніх домогосподарств в країнах ЄС. Крім того, заходи з модернізації також призведуть до скорочення викидів біогенних речовин і покращення стану навколишнього середовища».

Водне господарство України потребує великих інвестицій для модернізації всієї системи, оскільки після розпаду Радянського Союзу на початку 1990-х років майже нічого не було зроблено. Тарифи не покривають витрати, і підприємствам з водопостачання, більше 80 відсотків яких належать муніципалітетам, важко залучати необхідні інвестиції. Через зношеність інфраструктури продуктивність багатьох об’єктів стала вкрай низькою. Велика частина трубопровідних мереж, насосів і станцій очищення води є зношеною або не відповідає необхідним стандартам.
Довідкова інформація: Інвестиційна платформа сусідства (NIP) – це механізм, спрямований на залучення додаткового фінансування капіталомістких інфраструктурних проєктів в країнах-партнерах ЄС, які входять до Європейської політики сусідства, у таких секторах, як транспорт, енергетика, навколишнє середовище і соціальний розвиток. NIP також підтримує приватний сектор, переважно за рахунок інвестиційних грантів та операцій з ризиковим капіталом, призначених для малих і середніх підприємств. NIP прагне об’єднати грантові ресурси з бюджету ЄС та країн-членів ЄС і використовувати їх для залучення позик від європейських фінансових інститутів, а також внесків самих країн-партнерів ЄПС. Таким чином, ЄС підтримує пріоритетні напрямки розвитку своїх сусідів і допомагає їм в отриманні ключових інвестицій та прискоренні економічного розвитку.

НЕФКО – це міжнародна фінансова організація, заснована у 1990 році урядами п’яти країн Північної Європи: Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Її мета позитивно впливати на клімат і навколишнє середовище в економічно ефективний спосіб. Орієнтуючись на невеликі та середні проєкти, які матимуть конкретні результати, і сприяючи досягненню Цілей сталого розвитку ООН, НЕФКО надає суттєву підтримку урядам, партнерам зі співфінансування та клієнтам. Протягом минулих років НЕФКО профінансувала більше 1300 приватних і державних проєктів у різних секторах у 80 країнах, надаючи пріоритет проєктам у Східній Європі, регіоні Балтійського моря, Арктичному та Баренцовому регіонах. НЕФКО має штаб-квартиру в Гельсінкі (Фінляндія) та представництво у Києві (Україна).
__________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі