Новий соціальний проект ХПІ: Долаючи бар'єри

Новий соціальний проект ХПІ: Долаючи бар'єри
Молоді вчені та студенти НТУ «ХПІ» реалізували соціальний проект «Інклюзія у співпраці». 29 вересня вони відвідали інтернати Харківської області, де висадили більше 150 фруктових кущів і дерев. Мета акції — просування толерантності та інклюзивного підходу в українському суспільстві, подолання бар'єрів соціальної ізоляції людей з інвалідністю, які живуть в інтернатах.

Учасниками соціального проекту стали 25 осіб — студенти, викладачі, аспіранти НТУ «ХПІ», а також представники благодійного фонду «Волонтери: Дорослі — дітям». Першим місцем, яке вони відвідали, став Комаровський дитячий будинок-інтернат (м. Південне). Тут команда волонтерів створювала новий сад — садили яблуні, груші, абрикоси, малину, смородину. Включилися у роботу й вихованці інтернату, які розводили добрива, носили воду, надавали іншу допомогу. «Саджаючи дерева, ми ще й поспілкувалися з хлопцями з інтернату. Вони показали нам свій город, розповіли, які овочі виростили цього року. Їм було цікаво. Таке спілкування було цінним як для нас, так і для них», — поділився враженнями доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «ХПІ» Василь Маліков.

Наступним пунктом став Ржавецький психоневрологічний інтернат (с. Ржавець). «Тут вже є велике підсобне господарство, город, худоба. Ми виділили собі три ділянки, де й посадили різноманітні фруктові саджанці. Нам із задоволенням допомагали мешканці інтернату — це чоловіки з інвалідністю», — розповіла доцент кафедри хімічної техніки та промислової екології Тетяна Тихомирова.

За словами організаторів, перший крок у напрямку подолання соціальних бар'єрів, які існують в нашому суспільстві вже зроблено: «Озеленіння території сприятиме психоемоційному комфорту мешканців інтернату. Крім того, це спілкування. У вихованців інтернатів з'явилися нові друзі серед студентів і молодих вчених ХПІ. Команда проекту буде й надалі підтримувати зв'язок з хлопцями з цих інтернатів, реалізовувати подібні соціальні проекти».

Організатори та учасники акції: ГО «Об'єднання молодих вчених НТУ «ХПІ», Рада молодих вчених ХПІ, БО «Благодійний фонд Волонтери: Дорослі — дітям», за фінансової підтримки Британської Ради в Україні та їхньої програми для молоді в галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку «Активні громадяни». А також Молодіжна рада при Харківському міському голові, яка забезпечила трансфер волонтерів та смачні подарунки для вихованців інтернату.
Відзначимо, що це не єдиний захід молодих вчених ХПІ, спрямований на підтримку людей з обмеженими можливостями. У червні 2018 року було реалізовано проект для школярів STEMCamp School. Його учасниками стали сто школярів з Харкова та області, в їх числі — діти з інвалідністю. Протягом двох тижнів вони навчалися технічними наукам і створювали свої наукові проекти.

Також в НТУ «ХПІ» існує Центр Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums, де постійно проводяться різні лекції та майстер-класи. Створений за ініціативи молодих вчених Політеху за підтримки Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» в рамках Всеукраїнської соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації», Центр став першим в Україні постійно діючим інтерактивним майданчиком для творчості, дослідження і пізнання школярів та молоді, в тому числі з інвалідністю.
_________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі