SES стимулює інновації під час першої прямої UHD-трансляції з використанням VVC

SES стимулює інновації під час першої прямої UHD-трансляції з використанням VVC
Кожне десятиліття розробляється новий, більш ефективний стандарт кодування відео. Сьогодні наступним плановим стандартом кодування для більш ефективного мовлення є VVC (англ. Versatile Video Coding - універсальне кодування відео).

Компанія SES демонструє інновації такого роду глобальним клієнтам і партнерам на щорічній конференції «Дні індустрії SES» (SES Industry Days). Але з урахуванням безпрецедентних обставин, пов'язаних з COVID-19, SES довелося скасувати безпосереднє відвідування заходу. Однак це не завадило компанії SES поділитися своїм баченням майбутнього.

Продовжуючи традиції інновацій SES в області мовлення відео, компанія SES об'єднала зусилля з галузевими партнерами, включаючи ATEME, VideoLabs та IETR, для підготовки першого супутникового мовлення з використанням кодека VVC. Тестова трансляція була ініційована на орбітальній позиції SES на 28,2 градуса, транслюючи відеопотік з телевізійним дозволом надвисокої чіткості - UHD (4K), закодованим в VVC.

Томас Вреде, віце-президент з нових технологіях і стандартах SES Video поділився результатами цього випробування, і те, яким чином VVC вплине на майбутнє мовлення високоякісного контенту, включаючи VR (віртуальну реальність) і AR (доповнену реальність), через супутник, виходячи з очікувань компанії.

Останнiй анонс ATEME та SES

Коли в 1995 році почалося цифрове мовлення, відеосигнали SD кодувалися з використанням кодека MPEG-2, розробленого міжнародною Експертною групою з рухомих зображень (MPEG). З тих пір в галузі з'являються більш ефективні кодеки, такі як AVC (Advanced Video Coding), також відомий як H.264, який створюється приблизно кожні 10 років. AVC був основним комерційним засобом реалізації HD, а останнім часом HEVC (високоефективне кодування відео) послужило основою для надання послуг відео з роздільною здатністю 4K через супутник. Кожне покоління кодеків підвищує ефективність використання пропускної здатності приблизно на 50%, а це означає, що в одному транспондері можна передавати більше програм.

В цьому році буде стандартизований новий і ще більш ефективний кодек, який називається VVC. Нещодавно SES зіграла вирішальну роль в проведенні першого в історії випробування ефірного UHD-мовлення з VVC. В ході випробування джерело UHD TV було закодовано за допомогою VVC в пакеті формату MPEG-TS з використанням платформи обробки відео TITAN Live від ATEME. Потім потоки були модульовані за допомогою DVB-S2 і транслювалися SES на транспондері Astra 2E, покриваючи всю Європу. На стороні прийому сигнал, демодулірованний стандартом DVB в шлюзі IP, передавався через IP на медіапрогравач VLC, який відображав відео в режимі реального часу, використовуючи декодер OpenVVC, розроблений IETR.

Це випробування демонструє, яким чином SES сприяє впровадженню інновацій в відео-технологіях і співпрацює з провідними гравцями галузі, розширюючи нові горизонти супутникового мовлення.

Переваги більш ефективного кодеку VVC

З комерційної точки зору використання VVC для телебачення 8K дозволило б операторам супутникового мовлення розмістити дві програми з роздільною здатністю 8K в одному звичайному транспондері (33 МГц). Для UHD-телебачення VVC обіцяє зменшити необхідну ширину смуги або ж значно поліпшити якість зображення, використовуючи ті ж самі параметри пропускної здатності, як і з HEVC сьогодні. VVC також потенційно може бути використаний для масштабування або музичного кодування відео, і для забезпечення можливості трансляції контенту VR або AR через супутник. В кінцевому підсумку, умови ліцензування VVC можуть виявитися більш вигідними, ніж HEVC.

Яскраві моменти першого трансляційного випробування VVC під час щорічної конференції «Дні індустрії SES»
В результаті даного випробування компанія SES стала першим оператором супутникового зв'язку, яка транслювала кодований сигнал за допомогою VVC на один зі своїх супутників DTH, що дозволило індустрії та споживачам протестувати декодування VVC. З точки зору ATEME, цей тест був важливий для того, щоб підкреслити той факт, що незабаром вони зможуть надавати клієнтам продукт з кодеком VVC.

Кодек VVC не збільшить швидкість мовлення в форматі UHD

VVC не прискорить мовлення в UHD, так як всі перетворювачі каналів кабельного телебачення та телевізори з плоским екраном на існуючих ринках супутникового телебачення в роздільною здатністю UHD оснащені декодерами HEVC. Ці пристрої вже не можуть декодувати контент з кодеком VVC. Мовлення з роздільною здатністю UHD не зможе бути прискорене до тих пір, поки не з'явиться готовність з боку абонентів платити додатково за відповідний високоякісний контент.

Всі види та жанри контенту з роздільною здатністю 8К зможуть отримати переваги від використання VVC

Компанія SES вважає, що будь-яка трансляція в дозволі 8K в перспективі отримає вигоду від більш ефективного кодека, такого як VVC. Однак є й інші нові кодеки, які розробляються паралельно з ним. Під час однієї з останніх презентацій на «Днях індустрії 2020» SES називає це «війною кодеків». Деякі з цих нових кодеків можуть використовуватися в контексті майбутніх потокових послуг і 5G-мовлення, що значно буде зменшувати вимоги до пропускної здатності.

Готовність VVC до виходу на ринок

Працюючи над впровадженням VVC, ATEME зосередилася на кодуванні мовлення в прямому ефірі, і перші результати були вражаючими з точки зору ефективності кодування. Наступні кроки будуть спрямовані на оптимізацію програмного забезпечення для кодування з метою його подальшого удосконалення. Коли ми говоримо про те, що VVC готовий вийти на ринок в липні, ми маємо на увазі нашу готовність запропонувати клієнтам стабільне програмне забезпечення для VVC-кодування на апаратній платформі ATEME. Ймовірно, пройде ще один-два роки, перш ніж ми побачимо кремнієві набори мікросхем, які підтримують декодування VVC на плоских екранах і телевізійних приставках.

____________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі