Що потрібно знати про навчання за кордоном: чек-лист для українських абітурієнтів

Що потрібно знати про навчання за кордоном: чек-лист для українських абітурієнтів

Вступ до іноземного вишу починається задовго до випускного в школі. Протягом року потрібно готувати документи, вибирати навчальний заклад, планувати поїздку і проживання. Також доведеться пройти співбесіду і подати essay (мотиваційний лист) про себе в приймальну комісію.

Для надходження потрібні високі бали з шкільних предметів, наявність в резюме громадської роботи, знання мови з підтвердженням (IELTS, TOEFL, TCF / DELF / DALF і ін.) І фінансове підтвердження можливості навчання. Також існують гранти на навчання в закордонних вузах (стипендії для школярів в високою успішністю).

Як ставлять оцінки

Студенти в Європі отримують оцінки за семибальною шкалою оцінок ECTS, а в США - за п'ятибальною від найвищої А + до найнижчої Е. Як правило, для проходження на наступний курс потрібно успішність не нижче D. Причому критерії оцінки складні і часто змінюються в різних навчальних закладах і навіть у різних викладачів.

В роботі студента важлива правильність відповідей на тести, новизна в його наукових дослідженнях і вірна аргументація своєї думки. Грає роль навіть оформлення матеріалів і дотримання термінів здачі робіт. Порушення цих термінів (навіть з поважної причини) створює серйозні проблеми, аж до відмови викладача закривати семестр оцінкою.

Як виконують домашні завдання

Самостійна робота учнів в європейських і американських вузах будується інакше, ніж ми звикли. Наші студенти виконують домашню роботу найчастіше у вигляді підготовки завдань до практичного заняття, вчать конспекти лекцій і іноді готують реферати або доповіді по темі заняття. За кордоном студентам пропонують багато різних видів домашньої роботи - від проектів з пошуку потрібної інформації (research) до підготовки до ігрового суду.

Найпоширеніший вид самостійних завдань - твір. Есе (esse), яке сильно відрізняється від нашого розуміння творів в шкільному стилі. Есе - складний жанр, оскільки вимагає вдумливого поєднання наукових фактів і аналізу з власною точкою зору, часто з виходом на практичне вирішення якої-небудь гуманітарної проблеми.

Великий твір в стилі "я так вважаю ..." отримає низький бал як і компіляція 2-3 наукових джерел. Есе в американських коледжах та університетах славиться вимогою обґрунтувати свій погляд на проблему і розкрити способи її вирішення. Студенти часто не мають можливості писати сотні есе в семестр, щоб закрити предмети і перейти на наступний курс. На допомогу їм приходять сервіси по написанню есе та інших творчих або наукових студентських робіт, наприклад, essayhave.com. Це суттєво економить час і дозволяє зосередитися на більш важливих справах - здачі іспитів, змаганнях, ділових поїздках.

Система освіти за кордоном сильно відрізняється від вітчизняної, тому перед надходженням слід заздалегідь вивчити якомога більше інформації про виші і про життя його студентів. Дуже важливо стежити за успішністю, щоб не втратити можливість навчання на наступному курсі. Будь-яка допомога в навчанні - шанс наблизити отримання диплома престижного університету, тому варто використовувати такі можливості максимально.

______________________




Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі