Що робити, якщо у дитини піднялася температура?

Що робити, якщо у дитини піднялася температура?
Підвищення температури у дитини — ситуація, що змушує батьків бити тривогу. Але насправді, не завжди підвищена температура небезпечна, адже по суті це говорить про те, що організм дитини бореться з хвороботворними бактеріями та вірусами, що у нього потрапили. Про те, як правильно реагувати на «дитячу» температуру, розповідає педіатр Into-Sana Яна Загородня.

Перш за все, потрібно розібратися, чому температура у дитини може підвищуватися. Цьому може бути кілька причин:

⁃ інфекційні захворювання;
⁃ кишкові інфекції;
- тепловий або сонячний удар;
⁃ захворювання щитовидної залози;
⁃ залізодефіцитна анемія;
- алергія;
- отримана травма;
- отруєння різними хімічними речовинами;
⁃ приймання деяких лікарських препаратів;
- деякі захворювання нервової системи.

Як правильно виміряти температуру у дитини?

Для вимірювання температури у дітей використовують різні види термометрів:

⁃ ртутні;
⁃ цифрові;
⁃ інфрачервоні.

Правильніше за все вимірювати температуру в малюків у ротовій порожнині (не менше 10 хв). Для дітей грудного віку випускають термометри у вигляді соски, що дозволяє найбільш комфортно виміряти температуру тіла малюка, оскільки використовувати ртутні термометри для вимірювання температури в роті категорично забороняється у дітей раннього віку!

Найбільш точні вимірювання температури проводять ректально, тобто у прямій кишці. Але важливо пам'ятати, що такий спосіб вимірювання неприпустимий, якщо дитина страждає на хвороби прямої кишки, діарею або запор. У такому випадку краще виміряти температуру в ротовій порожнині або в пахвовій западині (не менше 10 хвилин).

Для дітей дуже зручно використовувати інфрачервоні безконтактні термометри, які дозволяють виміряти температуру за кілька секунд, але вони дорогі і дають похибку в вимірі 0,3-0,5 градуса.

У нормі температура у дитини в різних областях становить:

- у пахвовій западині — 36,3–36,9°C
- у порожнині рота — 36,8–37,3°C
- у прямій кишці — 37,3–37,7°C

Як збити температуру дитині?


Збивати температуру варто тільки в тому випадку, якщо вона вище 38–38,5°C, за умови задовільного самопочуття дитини. Обов'язково потрібно збивати, якщо у дитини почалися судоми або малюк схильний до фебрильних судом. Але звичайно, в такому випадку лікувальний процес повинен починатися з виклику швидкої медичної допомоги, самолікування неприпустиме!

Почати зниження температури варто з таких заходів:

- роздягніть дитину та обмийте водою кімнатної температури;
- залиште на ній один легкий шар одягу, покладіть у ліжко, не закутуйте;
⁃ дайте тепле пиття малюкові.

Категорично не можна робити спиртові (горілчані) компреси або розтирати тіло оцтово-водним розчином, оскільки це може викликати інтоксикацію у дитини!

У разі, якщо температура у малюка піднялася вище 38,5°С, наявна «біла лихоманка» — холодні ручки та ніжки, озноб, після консультації з лікарем можна перейти до медикаментозного зниження температури — дати дитині жарознижувальний препарат у вигляді розчину, свічки або клізми. Також у цьому випадку потрібно зігріти малюка, забезпечити рясне тепле пиття.

Що можуть зробити батьки, щоб полегшити стан дитини при підвищенні температури?


- Покладіть дитину в ліжко та вкрийте легкою ковдрою.
- Якщо ноги холодні, надягніть шкарпетки.
- Забезпечте у приміщенні, де перебуває дитина, комфортну температуру повітря — 19–20°C.
- Регулярно провітрюйте кімнату, повітря повинне бути свіжим. Ідеально також контролювати вологість — за допомогою спеціальних зволожувачів, або просто розпилювача з водою.
- Пропонуйте їжу часто, але не наполягайте на тому, щоб дитина їла.
- Виключіть з раціону жирні, смажені, гострі продукти, м'ясо та молочні продукти.
- Слідкуйте, щоб дитина регулярно пила рідину невеликими порціями. Крім звичайної води, корисними будуть ягідний морс, узвар, трав'яний чай, напій із шипшини.

А головне — не панікуйте! Дитина відчуває ваш настрій, і він їй передається. Так передайте їй спокій і впевненість у тому, що все буде добре!
__________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі