"Штучний біль" - Виставка сучасного українського мистецтва у Торуні

Українські реалії у виставці сучасного мистецтва «Штучний біль»

3/04 - 7/06/2020


03 квітня 2020 року у Центрі сучасного мистецтва “Знаки часу” у Торуні (Польща), відкриється виставка сучасного українського мистецтва.

Проєкт “Штучний біль” реагує на актуальні проблеми та ситуації, які конституюють Україну як країну, як народ, як геополітичну точку на світовій мапі.

Кураторка виставки та директорка центру сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» Наталія Іванова зазначає: «Мистецька рефлексія сьогодні спрямована на відображення крихкого становища українського суспільства, де є зухвала анексія Криму, сепаратистські виступи на Донбасі, зовнішнє втручання на Сході та активність ультраправих рухів в середині країни. Це теми, які болять і болітимуть, навіть незважаючи на те, що за шість років ми якось «змирились» з певним станом речей, навчилися жити з цим, не так бурхливо і емоційно реагуємо. Але є митці, і їх роботи час від часу повертають нас до цих події, знову привертають нашу увагу, знову нагадують про те, що болить…».

За концепцією виставки саме голос митця здатен артикулювати ознаки часу: “Митець відчуває соціальний ефір, яким все пронизано, соціальні токи, які насичують інформаційний простір. Він — медіум, прогностик, візіонер. Його художня відповідь на реальність може бути агресивною, меланхолічною, ескапічною тощо — тією, яка відкликається на потреби часу, здатна виразити його симптоми, викарбовує його біль”.

Роботи підібрані як калейдоскоп досвідів і утворюють одне напружене поле переживань, спрямованих на діалог або самозаглиблених: “Темами самоідентифікації на політичному тлі історії сучасне українське мистецтво не вичерпується. <…> Експерименти та знахідки виплавляють нові полідискурсивні, неоміфологічні форми».

Однією з місій проєкту є підтримка міжкультурному діалогу України та Польщі, які мають певний спільний історичний досвід та історію. Майже три роки тому у харківському центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» відбулася виставка з колекції Центру сучасного мистецтва «Знаки часу». Сьогодні ЦСМ ЄрміловЦентр показує українське сучасне мистецтво у Торуні.

Учасники виставки: Гера Артемова, Артем Волокітін, Костянтин Зоркін, Тарас Каменной, Віталій Кохан, Владислав Краснощек, Сергій Лебединський, Белла Логачова, Тетяна Малиновська, Микола Маценко, Сергій Мельниченко, Роман Михайлов, Роман Мінін, НАЦПРОМ (Олег Тістол, Микола Маценко), Микола Носок, Юлія Полуніна - Бут, Роман Пятковка, Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський, Віктор Сидоренко, Оксана Солоп, Василь Цаголов, Микита Шалений, Лана Янковська

Куратори: Кшиштоф Бяловіч, Наталія Іванова

Експозиція: Костянтин Зоркін

Партнери проєкту: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна та ABRAMOVYCH.ART

Виставка триватиме до 7 червня.

Зважаючи на реалії сьогодення, на введення карантину, що протидіє поширенню вірусу COVID-19, виставка працюватиме в он-лайн режимі через презентації на youtube та організацію віртуальних екскурсій.

Щиро дякуємо нашим друзям і колегам з Центру сучасного мистецтва «ЗНАКИ ЧАСУ» в Торуні:

Пану директору центру - Вацлаву Кучмі, а також Кшиштофу Бяловічу, Войцеху Ромінскі, Ренате Сагальской, Миколаю Макітє, Матільді Хінк і всім, хто працював над цим виставковим проектом.

Ми вдячні, що у ці непрості часи ми залишаємося разом заради спільної справи, в яку віримо. Завдяки відданій праці кола професіоналів, що зібрав цей проект, сьогодні відбувається ця виставка. Ми впевнені, що попереду у нас ще багато спільних проектів! Дякуємо всім!
______________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі