Шведський міністр відвідав український дошкільний заклад, профінансований НЕФКО

Шведський міністр відвідав український дошкільний заклад, профінансований НЕФКО
Міністр міжнародного співробітництва в галузі розвитку Швеції Петер Еріксcон відвідав у Києві дитячий садок № 431, який був профінансований НЕФКО, в рамках офіційного візиту до України.

Заклад дошкільної освіти №431, що знаходиться західніше від центру Києва, був відремонтований. Повний комплекс заходів з енергоефективності було впроваджено в будівлі протягом 2017-2018 року. Було утеплено фасадну частину та дах, замінено двері та вікна на енергоефективні, встановлено нові LED-лампи як у середині будівлі садка, так і на ігровому майданчику надворі. Також було встановлено індивідуальний тепловий пункт, який тепер дозволяє регулювати температуру в приміщенні самостійно.

«Важко віриться, що цей дитячий садок було збудовано ще в 1964 році. У зв’язку з термомодернізацією стало можливим позбутися всіх дефектів старої будівлі. Будівельні роботи тривали півроку та були завершені в квітні 2018-го. Протягом цього часу 220 дітей було переведено до прилеглих дитячих садочків», – пояснила Олена Петрик, директор дитячого садка «Кобзарик» №431, під час відвідання представників проекту.

«Україна має величезний потенціал, коли мова йде про підвищення рівня енергоефективності, в порівнянні з іншими країнами світу. Радий бачити, що Швеція може зробити свій внесок у стале використання енергоресурсів та зменшення необхідності імпорту», – заявив Петер Ерікссон, міністр міжнародного співробітництва в галузі розвитку в уряді Швеції в рамках відвідання Закладу дошкільної освіти №431.

«Ми дуже задоволені, що міністр Петер Ерікссон виявив бажання відвідати один з муніципальних проектів, що фінансувався НЕФКО, протягом свого візиту до України. Підтримка з боку Швеції була вкрай важливою для впровадження заходів в муніципальному секторі в Україні. Ми затвердили фінансування понад 240 проектів в Україні, з яких близько 180 – це проекти в державній сфері. Ми стикаємося з багатьма адміністративними та іншими викликами під час впровадження проектів тут, але є багато хороших прикладів, таких як цей дитячий садок. Нам вдалося знизити витрати на енергозабезпечення та обсяг викидів парникових газів, в той час як умови в приміщеннях для дітей та персоналу були покращені», – повідомив старший інвестиційний менеджер НЕФКО Ульф Бойо з приводу візиту міністра Петера Ерікссона до київського дитячого садка.

Ремонтні роботи в Закладі дошкільної освіти №431 було проведено в рамках широкомасштабного проекту з енергоефективності, який впроваджує комунальне підприємство «Група впровадження проекту з енергозбереження в муніципальних і громадських будівлях міста Києва» (КП «ГВП»), яке спеціалізується на енергоефективності. Проект був профінансований з боку міста Києва, Швеції, Е5Р – Східноєвропейського партнерства в сфері енергоефективності та екології, USAID – Агентства США з міжнародного розвитку та НЕФКО.

В рамках проекту були реалізовані заходи з підвищення рівня енергоефективності приблизно в 300 муніципальних будівлях. Основна увага приділяється закладам дошкільної освіти, в яких надмірне споживання енергоресурсів через застарілі системи опалення. Шістнадцять дитячих садків пройшли повну термомодернізацію, у 33-х освітніх закладах було встановлено LED-освітлення, а всі індивідуальні теплові пункти були відремонтовані в 256 будівлях, в той час як у 26 закладах були встановлені повністю нові ІТП.

Проект перевершив усі очікування і, в той же час, був реалізований в межах виділеного бюджету. Це дозволило знизити викиди двоокису вуглецю на 11 тисяч тонн щорічно та обсяги використаного тепла на 40 тисяч гігакалорій. Проект також сприяв значним заощадженням споживання енергоресурсів. Моніторинг результатів проекту показує, що з 2015 по 2018 роки економія склала 100 мільйонів гривень (3,4 мільйони євро).

В цілому, проект з енергоефективності дозволив покращити умови для 140 тисяч дітей та працівників міста Києва, оскільки будівлі тепер стали більш комфортними, і було покращено середовище для навчання. На сьогоднішній день НЕФКО та Київська міська державна адміністрація розробляють новий широкомасштабний проект із підвищення рівня енергоефективності, який охоплюватиме ще понад 450 громадських будівель: дитячі садки, школи та інші заклади.

Про НЕФКО
НЕФКО – це міжнародна фінансова організація (МФО), заснована у 1990 році п’ятьма Скандинавськими країнами – Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією – з метою забезпечення позитивного впливу клімат та довкілля у економічно ефективний спосіб. Зосереджуючись на малих та середніх проектах із відчутними результатами, НЕФКО надає додаткові ресурси урядам, суб’єктам співфінансування та замовникам. Протягом багатьох років НЕФКО профінансувала понад 1000 галузевих проектів у приватному та державному секторах 80 країн, з потужним акцентом на Східну Європу, Балтійське море та Арктичний і Баренцевий регіони. Штаб-квартира НЕФКО розташована в м. Гельсінкі, Фінляндія. Також є представництво в м. Києві, Україна


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі