СКАСУВАННЯ 2% ЗБОРУ З ВАЛЮТНИХ ОПЕРАЦІЙ ПОВЕРНЕ НАСЕЛЕННЯ ДО БАНКІВ

СКАСУВАННЯ 2% ЗБОРУ З ВАЛЮТНИХ ОПЕРАЦІЙ ПОВЕРНЕ НАСЕЛЕННЯ ДО БАНКІВ
Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що рішення Верховної Ради про скасування з 01 січня 2017 року 2%-го пенсійного збору з купівлі населенням готівкової інвалюти сприятиме детінізації валютного ринку, оскільки ліквідує основні переваги тіньового сектору.

УКБС зазначає, що скасування вказаного збору Парламентом (законопроект реєстр. № 5232, готується на підпис Президента України) відповідає міжнародній практиці та сприятиме розвитку і лібералізації валютного ринку України. Адже підвищить привабливість легальних операцій з інвалютою, які проводяться банками та іншими фінустановами. А також зменшить масштаби тіньових валютообмінних операцій, обсяг яких фахівці оцінюють вже у 70% або не менше 1 млрд. доларів на місяць.

УКБС неодноразово аргументував необхідність спрощення легальних валютообмінних операцій. Від виведення валютного ринку з тіні держава матиме більше вигод, ніж від оподаткування населення при купівлі валюти. Адже збір не є бюджетоутворюючим з огляду на незначні надходження до бюджету від його сплати. Так, за 9 місяців 2016 р. держбюджет отримав 233,1 млн. грн. з відповідного збору, тобто лише 0,07% від усіх податкових надходжень до держбюджету.

В результаті, було скасовано сплату пенсійного збору фізособами, які купують інвалюту для погашення кредитів. Також банки були звільнені від сплати пенсійного збору під час утримання податку з процентів за валютним депозитом та конвертації суми податку у гривню (НБУ скасував п. 2 «Щодо операцій, пов’язаних з купівлею та продажем іноземної валюти» свого роз’яснення від 22.08.2014 № 12-111/46867).

«Скасування пенсійного збору з купівлі валюти є важливим, хоча і не єдиним необхідним кроком для ліквідації переваг тіньового сектору в частині ідентифікації клієнтів, сплати податків та обмеження суми операцій, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – З часу запровадження у 2014 р. обмежень на валютному ринку, на фоні девальвації й падіння купівельної спроможності населення обсяг операцій купівлі-продажу фізособами готівкової інвалюти через банки суттєво скоротився. Так, згідно даних НБУ, у 2013 р. середньомісячний обсяг цих операцій складав 2 961,6 млрд. доларів, а у 2016 р. - 331,8 млн. доларів (менше майже в 9 разів). Одночасно Нацбанк безстроково продовжив дію обмежень щодо обсягу купівлі готівкової валюти фізособами та зняття готівки з валютного рахунку (Постанова НБУ № 410 від 13.12.2016)».


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі