Стартувала програма «Швеція – Україна: підтримка централізованого теплопостачання»

Стартувала програма «Швеція – Україна: підтримка централізованого теплопостачання»

В Києві стартувала Програма «Швеція – Україна: підтримка централізованого теплопостачання» (SUDH), організована Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO). Програма спрямована на фінансування й підтримку екологічно сталих та енергоефективних інвестиційних проектів у сфері централізованого теплопостачання  в Україні. Швеція здійснюватиме підтримку реалізації Програми SUDH  шляхом надання як інвестиційних грантів на співфінансування демонстраційних проектів, так і технічної допомоги.  

Система централізованого теплопостачання України є однією з найкрупніших у світі – річні обсяги реалізації теплової енергії складають близько 100 ТВт·год. В Україні приблизно 70% будинків отримують теплову енергію від мереж централізованого теплопостачання.

 

Передумови

Переважна частина інфраструктури централізованого теплопостачання України була побудована ще за радянських часів, коли енергоносії були дешевшими, а вимоги до енергоефективності нижчими, ніж у сучасних умовах. У більшості випадків підходи тих часів продовжують використовуватися й дотепер. Ситуація погіршується через критичну зношеність основних засобів, які протягом тривалого часу не обслуговувалися належним чином. Відповідно, системи централізованого теплопостачання України характеризуються великими втратами тепла, що призводить до дуже високого рівня викидів CO2 та інших викидів, оскільки найбільшу частку в джерелах генерації теплової енергії займають викопні види палива. Трапляються випадки, коли поганий стан інфраструктури призводить до аварійних ситуацій, які загрожують безперервності постачання теплової енергії споживачам. Намагаючись підвищити рівень комфорту життя та забезпечити своє житло гарячою водою, а в деяких випадках і теплом, окремі споживачі відмовляються від централізованого теплопостачання та обирають індивідуальні  системи опалення, з використанням газу чи електричної енергії.  

Однак, поточна ситуація у сфері централізованого теплопостачання України не відображає технологію централізованого теплопостачання в цілому. Адже сучасні системи централізованого теплопостачання, які підтримуються в належному стані, дозволяють споживачам користуватися надійними послугами постачання теплової енергії та стають основою для низьковуглецевої генерації теплової енергії. Масштабність функціонування систем централізованого теплопостачання дозволяє використовувати джерела енергії, що неприйнятні за незначних обсягів генерації тепла, а саме: відходи лісового господарства або інші відновлювані джерела енергії, побутові відходи або відпрацьоване тепло. Використання таких джерел енергії сприяє скороченню викидів та сталому розвитку. Прекрасним прикладом є досвід Швеції, де використання централізованого теплопостачання зумовило практично повну відмову від викопних видів палива у процесі генерації теплової енергії.   

З огляду на вищезазначене Україна, використовуючи вже існуючі системи централізованого теплопостачання, має надзвичайну можливість рухатися в напрямку до скорочення рівня шкідливих викидів в атмосферу. Для цього потрібні інвестиції, направлені на відновлення основних засобів системи централізованого теплопостачання та застосування сучасних технологій. Це також забезпечить підвищення енергоефективності та сприятиме зниженню тарифів на теплову енергію за рахунок скорочення втрат тепла та зменшення залежності від викопних видів палива, які імпортуються та є досить вартісними.

Бачення та цілі нової Програми SUDH

Баченням Програми «Швеція – Україна: підтримка централізованого теплопостачання» є підтримка енергоефективної системи централізованого теплопостачання в Україні, яке забезпечує споживачів якісними послугами з мінімальним рівнем впливу на навколишнє середовище. Основною метою Програми SUDH є впровадження демонстраційних проектів на комунальних об’єктах централізованого теплопостачання міст в Україні, спрямованих на:

  • Довгостроковий сталий розвиток систем централізованого теплопостачання України;
  • Підвищення частки відновлюваних джерел енергії та відпрацьованого тепла;
  • Скорочення споживання теплової енергії та втрат тепла;
  • Зменшення рівня екологічного та кліматичного впливу;
  • Підвищення якості послуг централізованого теплопостачання.

Завдання Програми SUDH

Для досягнення поставленої мети та демонстрації того, як дієві інвестиції у сучасні технології централізованого теплопостачання здатні призвести до зменшення викидів вуглецю за умов  поліпшення основних засобів та підвищення якості надання послуг, Програма SUDH має виконати наступні завдання:

  1. Впровадити щонайменше чотири демонстраційні проекти у різних  містах України.
  2. Наблизити системи централізованого теплопостачання України до вимог Директиви ЄС про енергоефективність, а саме забезпечити використання принаймні 50% відновлюваних джерел енергії або 50% скидного тепла, або 75% тепла від когенерації, або 50% сукупності такої енергії й тепла.
  3. Підвищити якість надання послуг централізованого теплопостачання для близько 300 000 мешканців України.
  4. Скоротити викиди CO2 на 40000-60000 тонн/рік.

Критерії участі у Програмі SUDH

Ці критерії визначають які саме підприємства можуть брати участь у Програмі SUDH і, таким чином, отримати фінансування на впровадження  демонстраційних проектів. Обов’язковими критеріями участі у Програмі SUDH є наступні:

  1. Комунальна форма власності теплопостачального підприємства*.
  2. Підтримка з боку міських органів влади стратегічних напрямів розвитку системи централізованого теплопостачання.
  3. Відповідність міста вимогам НЕФКО щодо фінансової стабільності та готовність надати муніципальну гарантію на всю суму позики.
  4. Готовність міста та теплопостачального підприємства  до запозичень в іноземній валюті.

Лише міста з теплопостачальними підприємствами, які повністю відповідають цим критеріям, можуть брати участь у Програмі SUDH.

Наступні критерії розглядатимуться як перевага:

  • Чітке розуміння того, що централізоване теплопостачання є стратегічно важливим інструментом довгострокового сталого розвитку.
  • Готовність впроваджувати сучасні підходи в системі централізованого теплопостачання.
  • Досвід співпраці з проектами міжнародної технічної допомоги.

* комунальна власність області або міста

Фінансування проектів у рамках Програми SUDH

Проекти, що фінансуватимуться в рамках Програми «Швеція – Україна: підтримка централізованого теплопостачання», в першу чергу повинні забезпечити скорочення споживання теплової енергії, ефективне використання відновлюваних джерел енергії та відпрацьованого тепла, а також стимулювати довгостроковий сталий розвиток систем централізованого теплопостачання України. Для фінансування проектів Програми SUDH визначені наступні критерії:

  1. Позика від НЕФКО складає не більше 5 млн євро.
  2. Інвестиційний грант складає до 30% від розміру загального зовнішнього фінансування, але не більше 1,5 млн євро.
  3. Власні кошти теплопостачального підприємства –  не менше 10% від загального бюджету проекту.

Консультанти-координатори: компанія SWECO спільно з ТОВ «Інститут місцевого розвитку» (ІМР) та ТОВ «Група компаній «Теплотехніка».

Фінансування: НЕФКО та Швеція.

Більше інформації про нову Програму SUDH можна отримати на новому веб-сайті централізованого теплопостачання dh-ukraine.nefco.org

_________________




Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі