Учасники авіаційної та туристично-готельної галузей вимагають невідкладних заходів для збереження галузі

Учасники авіаційної та туристично-готельної галузей вимагають невідкладних заходів для збереження галузі
Учасники засідання Авіаційного комітету при Торгово-промисловій палаті України разом із членами Комітету підприємців туристично-готельної індустрії обговорили виклики та загрози майбутньому авіаційної та туристичної галузей України внаслідок поширення коронавірусної інфекції COVID-19. З урахуванням викликів сьогодення та необхідних заходів обмеження розповсюдження вірусу захід пройшов в режимі дистанційного засідання.

На позачерговому (дистанційному) засіданні було розглянуто наступні питання порядку денного:

1. Виклики та загрози авіаційній та туристично-готельній галузям України внаслідок поширення коронавірусу COVID-19.
2. Обговорення звернення до органів державної влади щодо:
- надання податкових канікул підприємствам авіаційної та туристично-готельної галузей;
- реструктуризації заборгованості, що виникне перед державними підприємствами за період карантинних заходів з подальшим компенсаторним механізмом;
- інших пільг, що можуть підтримати галузь та зберегти компанії галузей від банкрутства.
- щодо пільгового кредитування учасників авіаційної та туристично-готельної галузей для подолання наслідків, спричинених карантинними заходами.

ПО РЕЗУЛЬТАТУ ОБГОВОРЕННЯ ЧЛЕНИ КОМІТЕТУ ДІЙШЛИ СПІЛЬНОЇ ПОЗИЦІЇ ТА ЗАТВЕРДИЛИ НАСТУПНЕ РІШЕННЯ ПО ПИТАННЯМ ПОРЯДКУ ДЕННОГО:

Небезпечною проблематикою в цих галузях є значні економічні та фінансові збитки, внаслідок яких значна частина підприємств самостійно не зможе відновитися в найближчому майбутньому.

Зокрема, члени Авіаційного комітету зазначили про збитки щонайменше від десяти до п’ятнадцяти мільярдів гривень підприємствами авіаційної галузі тільки в першому кварталі поточного року. Найбільш вразливими з точки зору економічних наслідків підприємствами є аеропорти та українські авіакомпаніі, метеорологічні центри та служби, хендлінгові та авіапаливозаправні компанії, компанії з технічного обслуговування повітряних суден, кейтерингові компанії, спеціалізовані державні підприємства такі як Украерорух та державні аеропорти.

Тому без вжиття дієвих заходів державної підтримки в кінцевому наслідку держава недоотримає мільярди податкових надходжень до бюджету, збанкрутілу галузь, а тисячі українців втратять робочі місця.

Члени комітетів зазначили, що для відновлення повноцінної діяльності авіаційної галузі, обслуговуючих підприємств, туристичних компаній тощо потрібно невідкладно забезпечити з боку державної влади пакет реанімаційних кроків.

На засіданні ухвалено рішення надіслати підготовлені пропозиції за результатами обговорення щодо невідкладних дій з боку влади для збереження галузей.

Зокрема, пакет антикризових заходів передбачає: можливість надання підприємствам галузей стабілізаційних кредитів; дозвіл надавати відпустки без збереження заробітної плати до закінчення карантину за згодою сторін; виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів держави при простої виробництва; право для державних аеропортів надавати канікули користувачам послуг для оплати послуг із подальшою компенсацією з боку держави; можливість автоматично пролонгувати дію Сертифікатів та актів льотних перевірок аеродромів.

Окремо учасники наголосили на критичній необхідності залучення підприємств середнього та малого українського бізнесу до обговорення антикризових заходів з органами державної влади та місцевого самоврядування. У іншому разі туристичну, авіаційну та готельну галузь може охопити рецесія, що буде не зрівняно гірша, ніж у 2008 році, то ж і період відновлення буде значно довшим.

Водночас, при відвертому діалозі та партнерстві бізнесу та влади, економічної катастрофи можна уникнути. Оскільки найбільший страх бізнесу - залишитися сам-на-сам із викликами пандемії.
______________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі