Всесвітній день боротьби з гепатитом 2020

Всесвітній день боротьби з гепатитом 2020
На шляху в майбутнє без гепатиту: виявити хворих, аби врятувати мільйони життів

Щорічно 28 липня проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом, об'єднуючи світ у межах однієї теми, аби підвищити обізнаність про глобальний тягар вірусних гепатитів і вплинути на реальні зміни. Основне завдання – заклик громадськості, політиків і фахівців охорони здоров'я до негайних дій для попередження випадків інфікування й смерті від гепатиту, а також прискорення прогресу на шляху досягнення мети щодо викорінення цього захворювання. Останнє десятиліття цю ініціативу очолює Міжнародний альянс із боротьби з гепатитом (World Hepatitis Alliance). 2020 року інформаційні кампанії, приурочені до цього дня, об'єднані спільною темою – «Виявити хворих, аби врятувати мільйони життів» («Find The Missing Millions»).

Вірусний гепатит (ВГ) – група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D і E, що вражає сотні мільйонів людей у всьому світі і призводить до розвитку серйозних ускладнень, зокрема до цирозу і раку печінки. ВГ – одна з основних причин смертності у світі після туберкульозу. Інфікованих вірусом гепатиту вдев’ятеро більше, ніж вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), найбільш небезпечними є вірусні гепатити В і С, які вражають близько 325 млн людей у всьому світі й щорічно забирають життя понад 1,3 млн осіб. Разом із тим лише 10% людей, що живуть із гепатитом B та 19% із гепатитом С, знають про свій статус, і тільки 42% дітей у загальносвітовому масштабі мають доступ до першої дози вакцини проти гепатиту В . Близько 290 млн осіб, що живуть з гепатитом B і C, не діагностовані . Також є багато людей, які були обстежені, але так і не дізналися про свій діагноз. Так, на думку Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом, реальна кількість людей у світі, які живуть з ВГ, не знають про свою хворобу чи ризик зараження і не отримують лікування, може досягати позначки в 300 млн (серед них – 42 млн дітей). Виявлення прихованих носіїв захворювання і забезпечення їхнього лікування істотно впливає на можливість викорінення гепатиту у світі. Саме тому 2018 року альянсом була ініційована програма з пошуку цих «загублених мільйонів» для допомоги країнам у досягненні глобальної мети з діагностики 30% осіб до 2020 року і 95% – до 2030.

Експерти також підкреслюють небезпеку вірусного гепатиту А (ВГА), фактором ризику для якого є вік, оскільки ВГА викликає більш тяжкі форми захворювання серед популяції літніх людей, що зростає. Гепатит А може призводити до гострої печінкової недостатності, яка характеризується високими показниками смертності. За оцінками ВООЗ, щороку у світі фікcується близько 1,4 млн випадків інфікування ВГА .

Вірусний гепатит В (ВГВ) – найбільш поширений тип гепатиту, найсерйозніша і водночас глобально недооцінена проблема системи охорони здоров'я. Згідно зі статистикою, 900 тисяч смертей у світі щорічно викликано ВГВ. Водночас вірус у 50-100 разів контагіозніший (заразніший), ніж ВІЛ. У 80-90% дітей грудного віку, інфікованих ВГВ протягом першого року життя, розвивається хронічна форма перебігу хвороби. У дорослого населення хронічний гепатит В у 350 разів підвищує ризик розвитку цирозу і раку печінки за 10-15 років після інфікування .

За даними Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) України, близько 5% українців інфіковано вірусом гепатиту С та приблизно 1-2,5% – вірусом гепатиту В, у той час як більшість пацієнтів не знають про свій діагноз та не отримують терапії . Щорічно в Україні реєструється близько 11-14 тисяч нових випадків вірусних гепатитів. Протягом 2019 року хронічна форма ВГВ діагностована у 1560 українців, гостра форма ВГВ – у 1311 осіб: 3,7 і 3,11 випадків на 100 тисяч населення відповідно . Для порівняння: згідно з останніми доступними даними (після 2013 року), поширеність гепатиту В в країнах Європейського Союзу становить лише 1 випадок на 100 000 населення .

Серйозність проблеми ВГВ зумовлена здатністю вірусу виживати за межами людського організму щонайменше 7 днів (протягом усього цього періоду вірус може викликати інфекцію у разі потрапляння до організму), а також численними шляхами поширення. У районах високої розповсюдженості гепатит В найчастіше передається від матері до дитини під час пологів або в результаті впливу інфікованої крові. Крім того, вірус передається через шкіру і слизові оболонки за взаємодії інфікованої крові або рідин організму: зі слиною, менструальними, вагінальними виділеннями, сім’яною рідиноюiv.

Це серйозне захворювання можна попередити за допомогою вакцинації. Однак більшість людей усе ще не обізнані про ризики інфікування вірусом гепатиту В, а також про методи попередження й боротьби з ним.

Попри широке поширення вірусного гепатиту, доступ до його профілактики, діагностики та лікування залишається незадовільним. З огляду на значний тягар ВГ, 2016 року представники урядів 194 країн ухвалили Глобальну стратегію ВООЗ щодо викорінення вірусного гепатиту до 2030 року, яка зокрема передбачає мету ліквідувати гепатити B і C як глобальну загрозу здоров'ю населення шляхом скорочення нових випадків інфікування на 90% і смертності – на 65% до 2030 року. 2018 року відповідна стратегія, що дозволяє формувати і реалізовувати ефективну державну політику, спрямована на досягнення глобальної мети, була затверджена МОЗ Украіниvii. Однією із ключових складових стратегії є профілактика гепатиту В за допомогою курсу вакцинації всіх новонароджених трьома дозами вакцини протягом першого року життя згідно з Календарем профілактичних щеплень . Це – головний та найефективніший спосіб попередження інфікування гепатитом В, ефективність якого складає понад 95%vi.

ВООЗ зазначає, що ідея звільнити світ від гепатиту є цілком здійсненною, і для досягнення цієї мети в Європейському регіоні ВООЗ украй важливо зберегти необхідний комплекс послуг, попри пандемію COVID-19, що триває. Це передбачає дотримання концепції «нікого не оминути увагою» і розширення доступу до тестування й лікування, особливо для людей, які часто не отримують необхідних послуг (таких як ув'язнені чи споживачі наркотиків). Водночас ВООЗ підкреслює, що вкрай важливим в межах реалізації цих цілей є забезпечення безперервної роботи програм із вакцинації проти гепатиту В і нарощування послуг з тестування та лікування гепатитів В і С .

З 1982 року в усьому світі вже було використано понад 1 млрд доз вакцини проти гепатиту B, що дозволило в багатьох країнах знизити рівень хронічної інфекції у щеплених дітей з 15% до 1%. До кінця 2019 року вакцина проти ВГВ для дітей грудного віку була введена на загальнонаціональному рівні у 189 державах. Глобальне охоплення трьома дозами вакцини проти ВГВ оцінюється на рівні 85% .

В Україні вакцина проти гепатиту В включена до календаря обов'язкових щеплень з 2000 року. Протягом 2004-2008 рр. охоплення вакцинацією дітей грудного віку в Україні досягало рекордних показників – 84-98%. З 2009 року, внаслідок поширення антивакцинальних ідей, батьки масово почали відмовлятися від вакцинації. Таким чином, за 9 років у країні з’явилося понад 2,5 млн дітей, які не мають імунного захисту від гепатиту В. Тобто кожна друга дитина під час контакту з інфекцією може захворіти на хронічний ГВ і, як наслідок, отримати цироз або рак печінки .

Компанія GSK підтримує ініціативи та програми ВООЗ, спрямовані на зменшення тягаря інфекційних захворювань, зокрема вірусних гепатитів, а також глобальну кампанію Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом, спрямовану на виявлення пацієнтів, що живуть з ВГ, аби допомогти зменшити вплив гепатиту шляхом профілактики, діагностики і лікування.

GSK – один із ключових постачальників вакцин на український ринок. В Україні зареєстровано 18 вакцин виробництва компанії, які допомагають запобігати таким вакциноконтрольованим захворюванням, як гепатит, ротавірусна інфекція і захворювання, викликані онкогенними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ), дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, краснуха, пневмококовий менінгіт. Водночас розроблена GSK вакцина для профілактики ВГ є першою у світі рекомбінантною вакциною проти гепатиту В. Знання і досвід, накопичені за понад 100 років інновацій, сучасні технології, які використовуються сьогодні, дозволяють компанії надавати експертизу, виробляти й постачати на ринок безпечні та ефективні вакцини, яким довіряють мільйони фахівців галузі охорони здоров'я та батьків у всьому світі.

Компанія докладає усіх зусиль для підвищення рівня довіри як населення, так і фахівців галузі охорони здоров'я до вакцинації, ініціюючи та підтримуючи інформаційно-освітні проекти, присвячені цінності вакцинації як на глобальному рівні, так і вже понад десять років – в Україні. Серед прикладів таких локальних ініціатив GSK: запуск інформаційно-сервісного сайту «Мої щеплення» з актуальною інформацією щодо імунізації й можливістю розрахування індивідуального графіка вакцинації дитини, проект «Вакцинація в практиці сімейного лікаря» для надання українським фахівцям корисної інформації в галузі вакцинопрофілактики, а також проведення таких масштабних заходів, як щорічний Вакцинний Саміт.

GSK – один зі світових лідерів фармацевтичної індустрії, який займається науковими дослідженнями в галузі фармацевтики та охорони здоров'я, присвячує свою діяльність поліпшенню якості життя людей, допомагаючи людям робити більше, почуватися краще та жити довше.

Вакцинація можлива тільки на підставі рекомендацій Вашого лікаря. Перед проведенням вакцинації обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Для отримання більш детальної інформації про вакцинацію або захворюваннях зверніться до Вашого лікаря.

_______________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі